Zovu ih u NATO, oni neće, ne žele ni da pregovaraju!

Finska ne planira da se pridruži NATO-u, izjavio je danas ministar vanjskih poslova te zemlje Peka Havisto.

On je to rekao usred pojačanih sigurnosnih tenzija između njenih susjeda Rusije i Ukrajine.

“Finska ne razgovara o pridruživanju NATO-u i nema takav plan u budućnosti… Sigurnosna politika Finske ostaje nepromijenjena”, rekao je Havisto novinarima na posle sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Francuskoj, prenijela je agencija Rojters na svom sajtu.

Komentarišući upozorenje poljskog ministra vanjskih poslova da je Evropa bliža ratu nego što je bila u posljednjih 30 godina, Havisto je rekao da razumije pritisak pod kojima su Ukrajina i Poljska zbog nagomilanih sigurnosnih tenzija na njihovim granicama.

“Ali nadam se da nismo u takvoj situaciji”, rekao je Havisto.

Interes Finske i Švedske za članstvo u NATO-u bio je tema međunarodne rasprave ove sedmice dok su ruski i američki zvaničnici razgovarali o sigurnosnoj politici u Ženevi.

U četvrtak je američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) nagovestio u intervjuu za MSNBC da Finska želi da se pridruži NATO-u nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima u sredu da će Rusija ulazak Finske u NATO smatrati “instrumentom konfrontacije”.

I zamjenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland (Victoria) rekla je da će SAD biti spremne da razmotre zahtjev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze želju. Švedska i Finska nisu članice Alijanse, ali sarađuju sa njom kao partnerske države.