Sudbina Sjevernog toka 2 zavisi od razvoja događaja u Ukrajini

Sudbina gasovoda Sjeverni tok 2 vezana je za potencijalni konfikt s Rusijom oko Ukrajine, izjavio je danas visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borel, čime je, kako ocjenjuje Rojters, stao na stranu Sjedinjenih Država po tom pitanju.

Dijametralno suprotan stav od Borela iznijela je ranije danas njemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht ockenivši da gasovod ne treba uvlačiti u taj konflikt.

„Svakako da će funkcionisanje ove infrastrukture zavisiti i od razvoja događaja u Ukrajini i stava Rusije”, rekao je Borel novinarima posle sastanka ministara odbrane Evropske unije u Brestu, javlja Tanjug.

Dodao je da „ne možemo, s jedne strane, da razmišljamo o uvođenju sankcija (Rusiji), za svaki slučaj, a s druge strane da otvorimo infrastrukturu”, prenosi britanska agencija.

On smatra da je „očigledno” da je pitanje pokretanja gasovoda „svakako povezano sa vojnom situacijom u Ukrajini”.

Međutim, ako Moskva deeskalira situaciju, odluka o otvaranju gasovoda između Rusije i Njemačke bila bi u rukama njemačkih i evropskih regulatora, dodao je Borel.

Nasuprot Borelu, njemačka ministarka odbrane Lambreht je upozorila danas da ne treba povezivati gasovod Sjeverni tok 2, odnosno transport gasa iz Rusije ka Njemačkoj, s neslaganjem sa Moskvom po pitanju Ukrajine.

„Ne bi trebalo uvlačiti (Sjeverni tok 2) u ovaj konflikt”, rekla je ona za javni servis RBB, prenio je Rojters.

Dodala da je da taj konflikt „treba riješiti razgovorima”.

„To je šansa koju imamo u ovom trenutku i trebalo bi da je iskoristimo, umjesto što povezujemo projekte koji nemaju veze sa ovim konfliktom”, navela je ona.