Orban: Vlada će smanjiti cijene životnih namirnica!

Mađarska vlada će od februara donijeti uredbu o sniženju cijena šest osnovnih životnih namirnica, rekao je danas premijer Viktor Orban najavljujući mjere za snižavanje inflacije.

Orban (58), koga trećeg aprila očekuje teška borba na parlamentarnim izborima, rekao je da od sljedećeg mjeseca cijene brašna, šećera, suncokretovog ulja, mlijeka, svinjskog mesa i pilećih prsa moraju da budu smanjene na nivo od sredine oktobra, prenosi Rojters.

“Cijene rastu širom Evrope zbog povećanja cijena energenata”, rekao je Orban u video poruci posle sastanka vlade i istakao da se sniženja cijena moraju primjenjivati širom zemlje.

Prvi put od preuzimanja vlasti 2010. godine, Orban i njegova vladajuća stranka Fides suočiti će se na glasanju sa ujedinjenim frontom opozicionog saveza koji uključuje Demokratsku koaliciju, socijaliste, liberale i nekadašnju krajnje desničarsku, a sada stranku desnog centra Jobik.

Orbanov Fides je imao pet poena prednosti u odnosu na ujedinjenu opoziciju u decembarskom istraživanju koje je sprovela agencija Median i objavila krajem prošlog mjeseca, prenosi Tanjug.

Opozicionu alijansu predvodi Peter Marki-Zai, gradonačelnik malog grada, kako navodi agencija, energični politički autsajder.

Marki-Zai je prokomentarisao da Orbanova objava predstavlja priznanje da je mađarska ekonomija u “tragičnom stanju”.

On je rekao da je to vlada koja je počela da se bori sa cijenama u posljednjih 12 sedmica svoje 12-godišnje vladavine i na svom Fejsbuk profilu poručio da mora da ode.