Zaustaviti sve što može dovesti do konflikta!

Misija OEBS-a u BiH saopštila je da korištenje zapaljive retorike i podијela proteklih dana doprinosi pojavi incidenata i međunacionalnih tenzija.

Misija Organizacije za evropsku i saradnju (OEBS), reagujući na provokacije prema bošnjačkom stanovništvu u više gradova Republike Srpske tokom božićnih praznika i proslave Dana RS, upozorila da se moraju zaustaviti sve aktivnosti koje mogu dovesti do konflikta i destabilizacije mira i sigurnosti u BiH.

“Poštovanje drugih, nezavisno od njihove vjerske, kulturne ili etničke pripadnosti ili orijentacije, mora biti zaštićeno od svih, u interesu svih. Izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, nezavisno od njihovog porekla“, naveli su u saopštenju.

Oni su pozvali političare da odbace retoriku podjela i da budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog.

Misija OEBS u BiH pohvalila je to što su nadležne institucije pokrenule istragu o incidentima u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom.

“Pozivamo organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se desili incidenti da preduzmu iste korake bez odlaganja. Pozdravljamo osude ovih incidenata od nekoliko visokih političkih i vjerskih zvaničnika, te predstavnika civilnog društva širom države, kao i javnu podršku za one koji su bili meta ovih incidenata”, ističe se u saopštenju.

Na taj način, kako se navodi, šalje se jasan signal nulte tolerancije i pomaže se vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava.

“Misija OEBS u BiH će nastaviti sistemski da prati odgovore institucija na ove incidente, da razgovara s ugroženim zajednicama kako bi bolje razumjela i pomogla u odgovoru na njihove probleme”, naglašeno je u saopštenju.