Svaki umjetnik ostavi potpis: Hirurg se potpisivao na organima pacijenata

Hirurg koji je ispisivao svoje inicijale na jetrama pacijenata koje je operisao izbrisan je iz ljekarskog registra, piše BBC.

Sajmon Bramhal je priznao da je koristio uređaj koji emituje argon da bi potpisao organe svojih pacijenata dok je 2013. radio u bolnici Kraljice Elizabete u Birmingemu.

Nakon analize slučaja, Služba suda medicinskih radnika (MPTS) saopštila je da je djelo počinjeno iz čiste profesionalne arogancije. Dodali su da su Bramhalovi postupci podrili povjerenje javnosti u medicinsku profesiju. 

U decembru 2017. Sajmon Bramhol iz Taringtona u Herefordširu izjasnio se krivim po dvije tačke, zbog čega ga je sud u Birmingemu kaznio sa 10.000 funti. Bramhal je suspendovan na najmanje pet mjeseci u decembru 2020, ali je na ročištu 4. juna nalog za suspenziju povučen. 

Opšti medicinski savjet (GMC) je također uložio žalbu na odluku o suspenziji, a sudija Višeg suda je, navodi se u izvještaju, ukinuo kaznu, nakon čega je stvar vraćena MPTS-u. MPTS je u ponedeljak utvrdio da je Bramholovim postupkom “podrilo” povjerenje između pacijenta i ljekara i on je isključen iz ljekarske komore. 

Iako je sud “prihvatio da nijedan pacijent nije pretrpio trajnu fizičku povredu”, Bramhalovi postupci su jednom od njih nanijeli “značajnu emocionalnu štetu”. Također je navedeno da je Bramhal ranije bio “dobrog karaktera”, ali da je brisanje iz medicinskog registra “odgovarajuća sankcija” jer “ukupni kontekst pružanja njege koja spašava živote” ne ublažava “teške povrede dostojanstva njegovih pacijenata”. 

Nakon saslušanja, izdat je nalog za momentalnu suspenziju, koji će trajati najmanje 28 dana za žalbu. Njegovi postupci su izašli na vidjelo kada je drugi doktor otkrio inicijale veličine oko 10 centimetara na organu koji je presadio Bramhal, a koji je otkazao oko sedmicu dana nakon operacije. Bramhal je napustio posao u bolnici u Birmingemu 2014.