Američko uvođenje demokratije: UN zatražile 4,4 milijardi humanitarne pomoći za Avganistan

Agencije Ujedinjenih nacija zatražile su danas od donatora 4,4 milijarde dolara humanitarne pomoći za Avganistan, s obzirom da se u zemlji događa humanitarna kriza.

Kako navodi agencija Rojters, ta sredstva su nužna za osiguranje budućnosti zemlje nakon talibanskog preuzimanja vlasti i povlačenja američkih trupa.

Milioni Avganistanaca su u opasnosti od gladi jer je zemlju pogodila jedna od najgorih suša koja je praćena i ekonomskim slomom nakon povratka talibana na vlast prošle godine.

UN kažu da je zahtjev za pomoć, koji iznosi gotovo četvrtinu BDP-a zemlje, najveći ikad tražen za jednu zemlju i trostruko veći od brojke koju je primila 2021. godine kada je pala vlada koju su podržavale Sjedinjene Američke Države.

„Ovo je apsolutno nužna mjera koju danas stavljamo pred međunarodnu zajednicu”, rekao je šef humanitarne pomoći UN-a Martin Grifits novinarima u Ženevi.

„Bez finansiranja ovoga neće biti budućnosti, to moramo da učinimo, inače će se desiti odliv stanovnika”, dodao je on, prenosi Tanjug.