Tako slatke a tako manipulativne: Stručnaci kažu da su i bebe manipulatori

Baš kao što su neke odrasle osobe vedrijeg raspoloženja od drugih, neke bebe također posebno isijavaju radošću i vedrinom.

Nije potrebno puno da im se izmami osmijeh, a obično je jednako vjerovatno da će se nasmijejati potpunom strancu kao i članu porodice.

Ali šta to znači ako se vaša beba puno smiješi? Znači li to da će biti optimista u životu i da li je to znak da je generalno sretnija od drugih beba?

Suprotno donedavnom mišljenju stručnjaka, ne radi se nužno o tome da je beba uvijek dobro raspoložena.  “Važno je zapamtiti da se emocije ne povezuju sa djetetovim stalnim osmijesima“, kaže porodična psihološkinja Ketrin Smerling iz Njujorka, piše Romper. 

Sve do nedavnog istraživanja, koje je pokazalo drugačije, uvijek smo pretpostavljali da su se bebe nasmiješile kao odgovor na istinsku emociju koju su osjećale. Ali oko šeste do osme sedmice, kada beba počne zapravo da se smeši, za razliku od osmijeha kao refleksa, ona reaguje na stvari koje može da čuje ili lica koja može da vidi. Obično će se nasmiješiti kao odgovor ljudima, a manje kad je sama.” 

Dakle, može biti da vrlo nasmijana beba jednostavno ima više ljudi kojima se smeši ili da provodi više vremena u interakciji sa svojim roditeljima.  

Međutim, čak i tada njeni osmijesi mogu biti proračunatiji nego što bismo očekivali. U studiji objavljenoj u časopisu PLOS One naučnici su otkrili da, kada se bebe nasmiješe, imaju za cilj da navedu osobu kojoj se smijeju da joj uzvrati osmijeh.  

Ako ste ikada imali interakciju s bebama, sumnjajte da nešto spremaju kada se smiju. Ne smiju se samo nasumično“, rekao je autor studije i istraživač Havijer Movelan za “ScienceDaily”.  

Drugim riječima, bebe su mali geniji koji manipulišu osmjesima. Znače li osmijesi vaše bebe da joj je suđeno da bude optimista? 

Iako su psiholozi nekada mislili da naše ličnosti kasnije u životu nemaju toliko veze s našim temperamentom kao dojenčadi, novija istraživanja pokazuju suprotno. Jedna ruska studija objavljena u časopisu “Personality and Individual Differences” otkrila je da su bebe koje su se više smijale bile manje neurotične pri ponovljenoj analizi u uzrastu od osam godina, izvijestio je BBC.