Novo istraživanje: Ako ste opsjednuti bogatim i slavnim, glupi ste!

U studiji objavljenoj u BMC Psychologyju krajem prošle godine tvrdi se da “postoji direktna veza između obožavanja slavnih i slabijih rezultata na kognitivnim testovima” mjereći i pismenost i računanje

Studija je analizirala 1.763 odrasla Mađara, zamolivši ih da prođu test rječnika od 30 riječi i test zamjene cifara, prije nego što ispune upitnik kako bi utvrdili njihov nivo interesa za poznate osobe.

Istraživači su otkrili da je veći interes za živote slavnih bio u korelaciji s nižim rezultatima na dva testa kognitivnih sposobnosti. Učesnici su također upitani o njihovim prihodima, materijalnom bogatstvu i stepenu obrazovanja kako bi dobili što detaljniju sliku.

Međutim, istraživači nisu uspeli da utvrde da li su ljudi koji opsesivno prate živote slavnih imali loše rezultate na testovima jer su svoje kapacitete trošili na takve sadržaje ili su pak pratili takve sadržaje jer su manje inteligentni. 

Drugim riječima, nejasno je da li je obožavanje slavnih uzrok ili posljedica niske kognitivne funkcije. Istraživači kažu da je zbog toga potrebna dalja studija. 

Buduće studije trebalo bi da traže dalju potvrdu naše sugestije da kognitivni napor uložen u održavanje interesa za živote omiljenih slavnih osoba može ometati rad osobe u zadacima koji zahtjevaju pažnju i druge kognitivne vještine“, rekli su istraživači za PsyPost u nedavnom intervjuu. “Iako naše istraživanje ne dokazuje da razvoj snažne opsesije omiljenom slavnom osobom uzrokuje niže rezultate na kognitivnim testovima, ono sugeriše da bi možda bilo mudro pažljivo to popratiti.