Kineska medijska grupa otvorila prvi 5G studio u svijetu za striming uživo na brzim vozovima

PEKING- Kineska medijska grupa (CMG) predstavila je danas novi najsavremeniji studio za striming uživo na brzoj željezničkoj liniji koja povezuje kinesku prijestonicu Peking sa gradom, također domaćinom Olimpijskih igara, Džangđijakouom. Prijenos video snimaka ultra visoke definicije (UHD) obavlja se uživo sa voza koji se kreće brzinom od 350 kilometara na sat.

Otvaranje studija, koji sadrži novu primjenu 5G+4K/8K+VI tehnologije u UHD TV direktnom prijenosu na brzoj željeznici, po riječima predsjednika CMG Šen Haisijunga, svjedočanstvo je posvećenosti CMG da prihvati tehnološke inovacije, ali i da ponudi vrhunsko pokrivanje Zimskih olimpijskih igara 2022. najširoj mogućoj publici, prenosi Beta.

„Ovo je prvi put u Kini, pa čak i u svetu da je 5G tehnologija primjenjena na brze vozove za UHD strimovanje”, rekao je predsjednik Šen Haisijung tokom današnje ceremonije otvaranja nove usluge napominjući da je studio „savršena demonstracija kineske tehnološke sposobnosti u 5G, UHD ekranima i brzoj željezničkoj mreži”.

Peking je domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022, koje počinje za manje od mjesec dana. Kina se nada da će domaćinstvo Igara pomoći zemlji da učvrsti svoju poziciju kao nove destinacije za zimske sportove i da će da uvede 300 miliona ljudi pod okrilje zimskih sportova.

„CMG je oduvijek smatrala svojom misijom promociju, izvještavanje i prijenos Zimskih olimpijskih igara u Pekingu”, rekao je Šen i dodao „to njena dužnost i odgovornost”.

Prva autonomna brza pruga u Kini, brza željeznička linija Peking-Džangđijakou, otvorena je 2019. godine, smanjujući vrijeme putovanja između dvije olimpijske takmičarske zone sa više od tri sata na svega 47 minuta.

Pametni vozovi su opremljeni posebnim prostorima za skladištenje ski opreme i omogućavaju putnicima bežično punjenje, kao i pametno podešavanje svijetla.