Đokoviću ukinuta viza za Australiju, biće deportovan

Najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću ukinuta je ranije izdata viza za Australiju, a za učešće na Australijan openu. On će u narednom periodu najvjerovatnije biti deportovan iz zemlje.

Đoković nije vakcinisan protiv koronavirusa, a učešće na turniru trebalo je da mu bude omogućeno na osnovu medicinskog izuzeća.

Međutim, lokalne vlasti države Viktorija nisu mu dozvolile ulazak u zemlju zbog neodgovarajuće vize – nedostatka podataka o vakcinaciji.

Đoković će pokušati žalbom na sudu da preokrene odluku i dobije priliku da učestvuje na Australijan openu. Đoković je sletio na aerodrom “Tulamarin” oko pola sata prije ponoći. Zabranjena mu je upotreba mobilnog telefona, piše RTS. 

“Problem je nastao onog trenutka kada je Novak pokazao svoj pasoš sa vizom, a ona nije dozvoljavala ulazak na osnovu odobrenog zdravstvenog izuzeća za igranje na Australijan openu. Naknadno je pozvana vlada Viktorije, čiji je glavni grad Melburn i ministarska sporta gospođa Palford.

Ona je izjavila da vlada Viktorije ne može da bude sponzor za Novakov ulazak u Australiju”, rekao je Dragan Caran, nekadašnji dopisnik RTS-a iz Australije. Premijer vlade Australije Skot Morison, sat prije slijetanja aviona u kojem je Novak Đoković, izjavio je da “svi moraju da poštuju pravila, a ukoliko Đoković ne ispunjava uslove koje zahtjevaju australijske federalne vlasti prilikom ulaska u zemlju tokom pandemije koronavirusa, njemu neće biti dozvoljen ulazak”. 

Situacija u kojoj je Đoković izazvala je mnoštvo reakcija javnosti.