Testira se nova kovid vakcina bez igle

Nova kovid vakcina koja se može primijeniti bez igala, trenutno je u fazi testiranja na univerzitetu u Velikoj Britaniji.

Nova tehnologija primjenjuje se na specifičan način – pomoću mlaza zraka vakcina se “gura” u kožu, a ova metoda mogla bi da predstavlja alternativu svima koji se plaše igala, saopštio je Univerzitet u Sauthemptonu.

Nova vakcina protiv korona virusa koristi tehnologiju DIOSvax Kembridž Univerziteta i mogla bi da se proizvodi i distribuira u obliku praha. Ukoliko se ispitivanje pokaže uspješnim, ova tehnologija bi podstakla globalne napore za masovnu vakcinaciju, prenosi Euronews. “Ovo nije samo ‘još jedna’ vakcina protiv korona virusa jer uzima u obzir nove varijante virusa, kao i sve u svetu poznate viruse korona”, rekao je Saul Faust, glavni klinički istraživač i direktor ustanove za klinička istraživanja u Sauthemptonu Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja.

Istraživači su pronašli tipove antigena koji su isti u svim virusima korona i onima kojima se zaražavaju samo životinje. Ova tehnologija, kako dodaje, mogla bi da pruži široku zaštitu ogromnom broju ljudi. Vakcina radi na “naoružavanju” našeg imuniteta blokiranjem ćelija koje nose spajk protein, štiteći organizam od kovida. Istraživači ističu da, pošto virus stalno mutira, postoji rizik od rezistentnih sojeva na vakcinu, budući da, ukoliko se promjeni spajk protein vakcina više neće moći da ga prepozna. Kako bi to riješio, tim iz Kembridža je tražio različite tipove antigena, koji su isti u svim korona virusima koji su se do sada javili u prirodi. Za razliku od većine vakcina protiv kovida-19 koje koriste sekvencu RNK za spajk protein u prvim izolovanim uzorcima januara 2020, ova nova tehnologija ima za cilj da predvidi kako bi virus mogao da mutira, što bi, u teoriji, moglo da nudi bolju zaštitu. “Naša vakcina je inovativna, kako u pogledu načina na koji podstiče imuni sistem, tako i u pogledu načina na koji se prima”, rekao je profesor Džonatan Hini sa Univerziteta Kembridž i kompanije DIOSinVax.