Saveznici se čude: Amerikanci ponovo promijenili plan!

Američki ministar obrane Lojd Austin odlučio je da ostavi nosač aviona u Sredozemnom moru, koji je trebalo da pođe u misiju u Persijskom zalivu

Amerikanci su to učinili, kako tvrde poznavaoci prilika, ne bi li “umirili” Evropljane u toku tenzija s Rusijom.

“Ministar obrane naredio je desantnoj jedinici ‘USS Hari S. Truman’ da ostane u operativnoj zoni evropske komande, umjesto da se uputi u operativnu zonu glavne komande kao što je bilo planirano”, rekla je članica Pentagona koja je htjela da ostane anonimna za novinsku agenciju AFP.

Ne pominjući napetost zbog Ukrajine koja zajedno sa zapadnim saveznicima optužuje Moskvu da na njenoj granici gomila desetine hiljada vojnika zbog moguće invazije, funkcionerka američkog ministarstva odbrane istakla je da ova promjena rute “svjedoči o potrebi neprestane prisutnosti u Evropi”.

“Ona je nužna kako bismo našim saveznicima i partnerima potvrdili da smo angažovani u našoj zajedničkoj odbrani”, dodala je ta anonimna sagovornica.

USS Hari Truman i ta jedinica uplovili su 14. decembra u Sredozemno more, sa namjerom da kroz Sueski kanal dođu u Persijski zaliv.

Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su se da će 10. januara organizovati pregovore o Ukrajini i o evropskoj sigurnosti, dva dana posle održati se sastanak NATO-a i Rusije, a zatim i krug pregovora u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) osnovane u vreme hladnog rata radi podsticanja dijaloga Istoka i Zapada.