Turska retorika u BiH jasna: Sjedite i dogovorite se!

Sarajevo — Posjeta ministra odbrane Turske Ministarstvu odbrane BiH iznevjerila je očekivanja onih koji su vjerovali da će ona biti potvrda samo jednoj strani.

Kako je za medije rekao Mirko Okolić, zamenik ministra odbrane BiH koji je učestvovao u razgovorima s turskim ministrom Hulusijom Akarom, mnogi bi se iznenadili kada bi imali stenogram razgovora.

Dolazak delegacije turskog Ministarstva odbrane u BiH po mišljenju mnogih, analitičara, trebalo je tumačiti kao jasnu poruku Ankare da čvrsto stoji iza stavova jedne strane. Kao nepobitan argument koji bi svjedočio u prilog ovoj ocjeni poslužila je agenda posjete i najavljeni susret sa predstavnicima Oružanih snaga BiH, prenosi Sputnjik.

Međutim, sastanak Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane Republike Turske nije prošao u očekivanom tonu, a na iznenađenje mnogih, ministar Halusi Akar je pokazao razumjevanje za probleme svih entiteta u BiH, pozivajući se na rješavanje konflikta dijalogom.

Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić za Sputnjik kaže da mnogi ne bi bili sretni kada bi došli u posjed stenograma razgovora koji se odvijao iza zatvorenih vrata Ministarstva odbrane BiH.

“Iznenađen sam razumjevanjem situacije koje je pokazala turska delegacije, njihovom korektnošću i nivoom znanja koji ne posjeduju mnogi pojedinci u BiH, a po prirodi svog posla bi morali. Ključna poruka je bila: Ljudi sjedite i dogovorite se. Prijatno iznenađenje za mene je bila i poruka i stav turskog ministra da će poštovati svaki dogovor do kojeg mi dođemo, da svi narodi u BiH uživaju jednaka prava , i da pomoć Turske neće biti usmjerena ka jednom, već svim narodima BiH. Iz svega mogu da izvučem zaključak da ministar odbrane Turske razumije situaciju kod nas”, rekao je on.

Važno je, smatra Okolić, to što je turski ministar podsjetio na razgovor srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Turske Redžepa Erdogana.

“Gospodin Akar je rekao da Turska razume situaciju u BiH i da je prilikom susreta sa Miloradom Dodikom, turski predsjednik sa najvećom pažnjom slušao o situaciji u BiH, i pokazao veliko razumjevanje. Smatram da je ovim dosta rekao i time smirio one bombastične naslove u medijima koji su najavljivali ovu posjetu.