Špijunski sektor, firma koja sarađuje sa CIA; Gdje je to Kurc našao novi posao?

Misteriozna kompanija Palantir, koju je osnovao preduzetnik Piter Til uz podršku CIA, novo je radno mjesto bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Podsjetimo, Kurc je podnio ostavku u oktobru ove godine pod rastućim pritiskom korupcionaškog skandala.

Sada već bivši lider Austrijske narodne partije (OVP), planira da se preseli u Sjedinjene Države, gdje će raditi kao menadžer za kontroverznu kompaniju, čestu metu aktivista za građanske slobode i ljudska prava.

Kompaniju je 2003. osnovao Til sa grupom drugih tehnoloških investitora. Til, koji je također bio jedan od suosnivača PaiPal-a, tvrdio je da će Palantir koristiti softver sličan PaiPal-ovim sistemima za otkrivanje prevara da “smanji terorizam uz zaštitu građanskih sloboda”.

Ali kompanija je već privukla pažnju svojim izborom imena i investitora.

Palantir – magična lopta iz “Gospodara prstenova”

Palantir je naziv magične lopte iz “Gospodara prstenova”, magičnog predmeta koji omogućava onima koji ga koriste da stupe u kontakt sa svima drugima koji je također posjeduju i da im daju uvid u prošlost, sadašnjost i budućnost. Ali u istoj priči, palantiri su bili pokvareni prisustvom zlog gospodara tame Saurona, nakon što je i on došao u posjed jedne od magičnih lopti.

Čak i prije nego što su iskvareni, palantiri su bili od sumnjive koristi: mogli su da ih koriste samo oni sa jakom snagom volje, a svima bi bili nepouzdani savjetnici – ne znajući da li predstavljaju sadašnjost ili budućnost, prikazujući svoje scene van konteksta ili sakrivanje ključnih informacija potrebnih za razumjevanje onoga što se vidi.

Sa veoma neobičnim izborom imena, koji izaziva više negativne nego pozitivne konotacije, kompanija je počela sa još jednim kontroverznim potezom – dobila je investiciju od 2 miliona dolara od neprofitne investicione kompanije In-K-Tel – jedne od CIA-e u vlasništvu, kompanije čija je svrha da špijunskoj agenciji osiguraju najsavremeniju tehnologiju za podršku njenim aktivnostima.

Kompanija je rasla sporo, uglavnom zahvaljujući ugovorima sa državnim agencijama. U aprilu 2010. udružila se sa Thomson Reuters, vlasnikom vodeće svjetske novinske agencije, kako bi prodala svoj softverski alat za kvantitativnu analizu.

Bajdenove pohvale

U junu te godine, tadašnji podpredsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden ju je indirektno pohvalio za ulogu njenog softvera u borbi protiv prevara u vladinim subvencijama i najavio da će se softver koristiti u borbi protiv prevara u Medicare i Medicaid.

Do 2013. godine, kompanija je imala dugoročne ugovore sa najmanje 12 vladinih agencija SAD – uključujući CIA, Državnu bezbjednost, Agenciju za nacionalnu bezbjednost (NSA), FBI, Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), američke marince, vazduhoplovstvo, Komandujte specijalnim snagama, Vojnom akademijom SAD, Zajedničkom organizacijom za prevazilaženje improvizovanih prijetnji, Komitetom za odgovornost i transparentnost rekonstrukcije i Nacionalnim centrom za nestalu i eksploatisanu djecu.

Kompanija je takođe dobila unosan i odgovoran posao nadgledanja iranskog nuklearnog sporazuma. Za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), Palantir je imao zadatak da nadgleda pridržavanje Irana Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), sporazuma koji je doveo do ukidanja sankcija Teheranu u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

Dobri sa Trampom

Izborom republikanskog predsjednika Donalda Trampa, Til je postao jedini šef kompanije iz Silikonske doline koji je ostao u dobrim odnosima sa vlastima i postao je savjetnik predsjednika.

Prošle godine, Palantir je također počeo da radi za britanski javni zdravstveni sistem u borbi protiv pandemije koronavirusa. Ali kompanija je postala sve kontroverznija. Još 2014. godine našla se pod lupom medija zbog svoje saradnje sa američkom imigracionom i carinskom službom (ICE). Iako su vodeći ljudi tvrdili da sarađuju sa agentima ICE samo u otkrivanju kriminalaca, istraga neprofitnog medija Intercept otkrila je da je za ICE Palantir softver ključan u deportacijama svih imigranata.

Kompanija je također bila pod istragom britanskog parlamenta 2018. godine, kada ju je osudio bivši lider Kembridž analitike Kristofer Vajli, koji je rekao da su dvije kompanije održale niz sastanaka i da je Palantir koristio podatke nezakonito prikupljene u skandalu Kembridž analitike.

“Projekat Maven”

Kompanija se našla u medijima i zbog spremnosti da sarađuje sa Pentagonom u “Projektu Mejven”. Riječ je o tajnom programu za razvoj vještačke inteligencije, koji je prvobitno sproveo Gugl, ali je kompanija napustila projekat nakon masovnog protesta sopstvenih radnika.

To je tehnologija koja bi na kraju mogla da dovede do autonomnih naoružanih robota – dronova i drugih letjelica koje bi mogle da pucaju bez ljudskih naređenja. Ubrzo nakon što je Gugl napustio Maven 2018. godine, Palantir je preuzeo Guglovu ulogu u razvoju tehnologija za koje kritičari vjeruju da su borbena vještačka inteligencija.

“Naša kompanija je osnovana u Silicijumskoj dolini”, rekao je izvršni direktor kompanije Aleks Karp kada je prošle godine najavio javnu ponudu akcija. “Ali čini se da sve manje dijelimo vrijednost sa ostatkom tehnološkog sektora. Izabrali smo našu stranu i znamo da naši partneri cijene našu posvećenost”, dodao je on.

Kompanija je izašla na berzu prošle godine, gdje je cijena njenih akcija preko noći skočila sa traženih 7,25 dolara na više od 10 dolara, a danas se prodaju po cijeni od 18,9 dolara, čime je tržišna vrijednost kompanije skočila na skoro 38 milijardi dolara.

Kurc u menadžmentu

Austrijski Kronen cajtung piše da će Kurc za trenutno nepoznato rukovodeće mjesto primati godišnju platu od oko pola miliona evra, a da će vjerovatno početi da radi u februaru sljedeće godine. Kurc nije jedini pripadnik austrijske političke elite koji je počeo da radi za kompaniju prisutnu u 150 zemalja.

Put mu je utrla bivša poslovna direktorka austrijskih socijaldemokrata (SPO) Laura Rudaš, koja je 2015. napustila politiku sa 33 godine i našla posao u Palantiru. Nakon što je postao najmlađi kancelar u austrijskoj istoriji, Sebastijan Kurc danas ima samo 35 godina i nada se novoj karijeri van politike, ako ga optužbe za korupciju na kraju ne zadrže u državi.