Snowden: Svi žele što više informacija o nama jer znaju da je privatnost moć!

Potkopavanje sistema enkripcije kako bi se vladama omogućio pristup privatnim porukama bila bi kolosalna greška s kobnim posljedicama“, upozorio je bivši američki uzbunjivač Edvard Snouden, piše CNBC.

Privatnost je moć“, rekao je Snouden, govoreći iz Rusije putem video poziva u četvrtak povodom obilježavanja prvog “Globalnog dana enkripcije”.

Snouden se javio u trenutku dok vlade širom svijeta stavljaju pritisak na tehnološke gigante poput Facebooka i Applea da vlastima daju pristup šifrovanim porukama.

Nekoliko zemalja traži uvođenje sistema “backdoor”, koja bi im omogućila da zaobiđu enkripciju.

SAD, Evropska unija, Australija, Rusija i Kina su među državama koje “ispituju razvoj sredstava i metode za zahtjevanje slabih sistema za šifrovanje”, potvrdio je Snouden.

“Vlade su zabrinute zbog tehnologije koja sprečava sprovođenje zakona u istraživanju teških zločina poput terorizma i seksualnog zlostavljanja djece”, kaže Snouden.

Upotreba end-to-end enkripcije dugo je bila tačka spora između vlada i velikih tehnoloških kompanija.

Apple se, na primjer, često sukobljavao sa američkim vlastima oko šifrovanja i privatnosti podataka.

Privatnost je trebala biti moć pojedinaca“, nastavio je Snouden“Bila je potrebna da nas zaštiti od institucionalnih divljaka koji su marširali u gradovima, bilo da je to moderno vreme ili vreme prije”.

Prozivajući Facebook i druge tehnološke gigante, Snouden je rekao: “Iste kompanije koje su toliko radile na širenju šifrovanja tokom proteklih godina, sada počinju da se boje sljedećih koraka.“

“Kompanije poput Facebooka žele da imaju što više informacija. Stoga sada ograničavaju gdje će ko koristiti end-to-end enkripciju. Reći će; za stvari za koje ne želimo da nosimo poslovnu odgovornost, usvojićemo end-to-end enkripciju.” “Nisu društveno nastrojeni“, dodao je Snouden.

Njih nije briga. Brinu se za svoje interese.”

Ostavite komentar