Svjetski dan reanimacije – ‘I tvoje ruke mogu spasiti život’

Udruženje hitnih medicinskih tehničara FBiH je obilježilo Svjetski dan reanimacije 16. oktobra 2021. godine u Bosni i Hercegovini radionicama u nekoliko gradova FBiH (Konjic, Mostar, Kiseljak, Donji Vakuf).

Građani Sarajeva su sudjelovali u radionicama 17. oktobra na platou ispred Sarajevo City Centra, gdje su u radionicama JU Zavod za hitnu pomoć Kantona Sarajevo imali priliku da nauče kako započeti reanimaciju i saznati sve što ih interesuje iz oblasti pružanja hitne medicinske pomoći po najnovijim svjetskim i europskim smjernicama i standardima.
Radionice su održane u sklopu zvanične globalne akcije Svjetskog i Europskog reanimacionog vijeća pod motom za 2021 – “Tvoje ruke mogu spasiti život” i zainteresirale su brojne građane koji su naučili kako u tri jednostavna koraka pokrenuti srce.

Ovo je iznimno bitan datum za populaciju planete, jednostavno edukacijom spašavamo živote i samo učenjem o reanimaciji možemo učiniti da svi zajedno napravimo veliki korak čuvanja svakog života. Svaka reanimacija je spašavanje ljudskog života treba a svaka ispravno urađena reanimacija je spašavanje od trajnog invaliditeta. Poznato je da mozgu treba kisik te da nakon šest minuta bez kisika ćelije mozga odumiru. Zbog toga je jasno da je svaka minuta važna i da je bitno da građani znaju započeti reanimaciju. Naš je cilj da educiramo građane da pomognu ljudima kojima je srce prestalo da radi, moramo ih ohrabriti da spase ljudski život. Građani moraju premašiti strah od pomoći čovjeku kojem je život ugrožen. Kod reanimacije nema pogrešnih poteza, važno je raditi kompresije sve dok ne stigne stručna i hitna pomoć, istakao je Aner Duraković predsjednik Udruženja hitnih medicinskih tehničara Federacije BiH

Tokom prošlogodišnje akcije 5,4 miliona ljudi širom svijeta je vježbalo kako započeti reanimaciju. Iz Udruženja hitnih medicinskih tehničara FBiH ističu zadovoljstvo što je veći broj građana BiH koji su ove godine posjetili radionice ušao u zvaničnu statistiku zahvaljujući ovom udruženju.

Posebno je važno što su djeca i mladi bili zainteresovani za radionice i u velikom broju ih posjetili, te naučili kako pokrenuti srce za cijeli život.

Po pozivu dispečerskog centra vozila hitne pomoći koje provoze naše ekipe dolaze na lice mjesta, često na terenu nalazimo osobe bez svijesti i sa zatajenjem srca. Hitna pomoć ne može uvijek stići za šest minuta na željenu lokaciju i zbog toga je iznimno bitno da svaka građanka i građanin zna ispravan postupak reanimacije. U takvim situacijama panika savlada ljude koji se nalaze u najbližoj okolini unesrećenih, a prisustvo panike i nepoznavanje ispravnih tehnika reanimacije može napraviti kobne posljedice. Zbog toga smo danas ovdje s građanima koje učimo kako da spase živote svojih najmilijih, naglasila je Amra Fazlagić, hitna medicinska tehničarka

Sve radionice održane su uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih institucija.

Ostavite komentar