Većina Amerikanca nezadovoljna Bidenovom politikom

WASHINGTON – U pet nacionalnih anketa koje su u SAD sprovedene prošle sedmice registrovano je nezadovoljstvo politikom predsjednika Bajdena.

U anketama provedenim skoro devet mjeseci nakon što je preuzeo dužnost, ukupno 49,2 posto anketiranih birača ne odobrava način na koji Biden obavlja dužnost predsjednika, dok 44,5 odobrava, piše Glas Amerike, pozivajući se na anketni web „Five thritheit“.

Analitičari kažu da je pad Bidenovog ugleda naročito snažan među nezavisnim glasačima koji su mu pomogli da prošle godine porazi tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa.

U julu, na šestomjesečnom obilježavanju svog predsjedničkog mantada, Biden je uživao prednost od devet procentnih poena, ali su do kraja avgusta ankete pokazale da su američki glasači ravnomjerno podjeljeni u stavovima o njemu.

Njegova popularnost je od tada je pala, pa su politički analitičari ponudili nekoliko objašnjenja.

Ukazuju da je to vremenski period koji se poklapa sa haotičnim povlačenjem američke vojske iz Avganistana nakon 20 godina ratovanja.

Navode političke tenzije u Washingtonu između republikanaca i demokrata oko povećanja državnog gornjeg limita duga i između progresivnih i umjerenih demokratskih poslanika o veličini i obimu plana koji je Biden predložio za najveće proširenje mreže socijalne zaštite u zemlji u više od pet decenija.

Broj novozaražeih koronavirusa u zemlji također je porastao posljednjih mjeseci prije nego je počeo da pada, iako je skoro 70 miliona Amerikanaca ostalo nevakcinisano.

Biden je naložio vakcinaciju ili često testiranje na kovid-19 za radnike u kompanijama sa 100 ili više zaposlenih, ali je ta obaveza kontroverzna u nekim djelovima zemlje, a u nekim preduzećima i tek treba da stupe na snagu, prenosi Tanjug.

U vrijeme duboke političke polarizacije u Americi, podrška Bidenovom reagovanju na pandemiju prevazilazi stranačke linije.

U cjelini, 70 posto Amerikanaca podržava korake koje je demokratski predsjednik preduzeo u reagovanju na virus, među kojima je i 44 posto republikanaca.

Ostavite komentar