Vijeće sigurnosti / Bisera Turković: Još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je govor pred Vijećem sigurnosti UN-a, tokom rasprave o našoj zemlji.

“Uvjeravam vas sve ovdje danas da se Bosna i Hercegovina raduje danu kada će se moći zatvoriti Ured visokog predstavnika (OHR) u našoj zemlji. Nažalost, taj dan još nije stigao.

Kao što znate, Agenda 5 + 2 dogovorena je 2008. godine, utvrđujući zahtjeve koje vlasti BiH moraju ispuniti prije zatvaranja OHR-a”, navela je Turković.

Podsjetimo, u Vijeću sigurnosti UN-a u toku je rasprava o Bosni i Hercegovini i izboru Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a Vasily Nebenzya usprotivio se izboru novog visokog predstavnika navodeći da on nije izabran na legalan način. 

Nebenzya je naveo kako se Republika Srpska protivi izboru Schmidta za novog visokog predstavnika.

“Uvijek smo spremni razgovarati o pronalasku rješenja, ali ovo je pokušaj da se izabere kandidat za visokog predstavnika bez podrške Vijeća sigurnosti i jedne strane u BiH, čime on ne bi imao legitimitet. Ovo će uništiti sav napredak koji je postignut u četvrtini stoljeća, je li to ono što želimo”, upitao je.

Poziv bh. liderima

Predstavnici ostalih zemalja do sada su izrazili punu podršku poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvali sve strane na saradnju, dijalog, postizanje kosenzusa u donošenju odluka i radu na oporavku BiH, posebno nakon pandemije.

“Nadamo se da sve strane mogu prevazići razlike u vezi novog visokog predstavnika i raditi zajedno. Krucijalno je provođenje mirovnog sporazuma”, kazala je predstavnica države Sveti Vincent i Grenadini.