Mir je skupa igračka: Ako UN ne usvoji budžet od šest milijardi dolara, svijet ostaje bez mirovnih snaga!

New York — Mirovne misije Ujedinjenih nacija na globalnom nivou pripremaju se za moguće zatvaranje u četvrtak zbog budžeta.

Naime, ukoliko Generalna skupština UN, koja ima 193 člana, ne može da se usaglasi oko novog budžeta od šest milijardi dolara koji bi važio do 30. juna 2022. godine.

Pojedine diplomate za kašnjenje u postizanju sporazuma okrivili su promjene u pregovaračkim procedurama, pitanja oko logistike i teške pregovore koji Kinu suprotstavljaju zapadnim zemljama, prenio je Rojters.

Ketrin Polard, direktorica strategije UN za upravljanje, politiku i poštovanje zakona, kazala je da je 12 mirovnih misija UN, od kojih je većina u Africi i na Bliskom istoku, savjetovano da počnu izradu planova za vanredne situacije u slučaju da novi budžet ne bude usvojen na vreme.

“Istovremeno i dalje se nadamo i uvjereni smo da će države članice zaključiti svoje pregovore” i odobriti budžet, rekla je Polardova novinarima.

Ona je istakla da ukoliko krajnji rok 30. jun bude propušten, generalni sekretar Antonio Gutereš može da novac koristi samo na zaštitu imovine Ujedinjenih nacija i osiguravanje zaštite osoblja i mirovnih snaga.