Kina je sada drugi najveći izvozni partner u Indiji

Kina je zamijenila Ujedinjene Arapske Emirate kao drugo najveće izvozno odredište u Indiji u fiskalnoj godini 2021., a izlazne pošiljke u komšijsku zemlju narasle su za 27 %, na preko 21 milijardu dolara unatoč pandemiji.

Službeni podaci pokazuju da su SAD ostali glavni izvozni partner zemlje, ali pošiljke su pale za 2,78 % na 51,63 milijarde dolara.

Željezna ruda, organske hemikalije i nafta bili su najveći izvoz u Kinu u godini koja je završila, usprkos graničnim napetostima između dvije nacije. Kineski udio u indijskoj izvoznoj korpi povećao se na 7,29 % u fiskalnoj 2021. godini s 5,3 % u prethodnoj godini.

“Ostvaren je snažan porast izvoza riže, pšenice, kukuruza, ostalih žitarica, prerađenih prehrambenih proizvoda, voća i povrća u razdoblju od 2020. do 21. godine uključivanjem novih izvoznih tržišta”, predsjednik Uprave za razvoj izvoza poljoprivrednih i prerađenih prehrambenih proizvoda (APEDA ) Madhaiyaan Angamuthu citirao je Economic Times iz Indije. “Vidimo oporavak organskih proizvoda i proizvoda s dodanom vrijednosti poput prerađenog povrća i alkoholnih pića, potaknuti velikom potražnjom na Bliskom istoku, Dalekom istoku, SAD-u i Velikoj Britaniji”, dodao je.

Ukupni indijski izvoz smanjio se za 7,3 % na 290 milijardi dolara, dok je uvoz pao za 18 % na 389 milijardi dolara, što je dovelo do trgovinskog deficita od 98,6 milijardi dolara.

“U skladu sa smanjenjem svjetske trgovine 2020. godine i indijski je izvoz doživio sličnu sudbinu, ali to nije bio mali podvig s obzirom na nacionalne i lokalne blokade te poremećaj u logistici koji je utjecao na proizvodnju i trgovinu”, rekao je Ajay Sahai, generalni direktor Federacije indijskih izvoznih organizacija.