Kina oštro osudila saopštenje lidera zemalja članica G7

PEKING – Kineska ambasada u Londonu oštro je osudila saopštenje lidera zemalja članica G7, ocijenila da je riječ o miješanju u njena unutrašnja pitanja i apelovala da se prekine s klevetanjem Kine.

Lideri G7 su u nedelju, na sastanku u Velikoj Britaniji, zatražili da Kina unaprijedi stanje ljudska prava u pretežno muslimanskoj regiji Sinđijang, pozvali da se u Hongkongu zadrži visok stepen autonomije i istakli značaj mira i stabilnosti na Tajvanu.

Kineska ambasada u Londonu je izrazila veliko nezadovoljstvo i oštro se usprotivila spominjanju Sinđijanga, Hongkonga i Tajvana, ističući da su navedene „iskrivljene činjenice i prikazane zlokobne namjere nekoliko zemalja, kao što su SAD”, prenio je Rojters.

U saopštenju kineske ambasade u Londonu se ukazuje da bi u jeku pandemije korona virusa i globalnog ekonomskog usporavanja, bilo korisnije da se promoviše međunarodna saradnja, umjesto što se veštački izazivaju konfrontacije i podijele.

„Nedozvoljeno je mešanje u unutrašnja pitanja Kine i niko ne sme da kleveta Kinu i da ugrožava njene interese. Odlučno ćemo braniti naš nacionalni suverenitet, bezbednost i interese i suprotstaviti se svakoj nepravdi i napadima”, navodi se u saopštenju ambasade Kine u Londonu koje prenosi Tanjug.

Ostavite komentar