Holandska princeza obavijestila premijera da je položila maturu, da će pauzirati godinu dana do studija i da neće uzeti apanažu od 1,6 miliona eura koja joj pripada

(Beta-AP) – Holandska prijestolonasljednica princeza Amalija odlučila je da narednih nekoliko godina neće prihvatiti svoju apanažu od oko 1,6 miliona evra godišnje na koju ima pravo od kad napuni 18 godina u decembru. 

Princeza je danas poslala rukom napisano pismo holandskom premijeru Marku Ruteu u kome ga obavještava o toj odluci. Ona je rekla da će vratiti novac, koji će i dalje biti uplaćivan na njen račun, dok je još student.

Uplate se sastoje od oko 300.000 eura direktno princezi i 1,3 miliona eura za pokrivanje troškova osoblja i drugih troškova.

Princeza je jučer obavještena da je položila sve ispite za kraj srednje škole i sada planira da uzme godinu dana pauze prije početka studija.

“Osećam se neprijatno dok mogu da ponudim toliko malo za uzvrat i kada je drugim studentima toliko mnogo teže, posebno u ova neizvjesna korona vremena”, napisala je princeza.

Premijer Rute joj je u odgovoru čestitao na maturiranju i rekao da razumije i cijeni njenu odluku.

Potez je uslijedio u vrijeme pada popularnosti kralja u Holandiji. 

Amalijini roditelji kralj Vilem-Aleksander i kraljica Maksima oštro su kritikovani prošle sedmice kada su odveli porodicu na odmoru u svoju kuću u Grčkoj u jeku pandemije korona virusa. Porodica je skratila boravak i brzo se vratila u Holandiju i kada su se pojavile kritike.

U video poruci posle povratka u oktobru prošle godine kralj Vilem-Aleksander je poručio naciji “Boli nas što smo iznevjerili vaše povjerenje u nas”.

Tim odmorom nisu prekršili restrikcije oko korona virusa ali je uslijedio samo nekoliko dana pošto je holandska vlada uvela djelimični lockdown u nastojanju da zaustavi rast broja inficiranih.

Ostavite komentar