Zakon o pjesmi „Bela ćao”

Grupa članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka lijeve orjentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje pjesme „Bela ćao”, nakon državne himne prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila, piše list „Fanpejdž”.

Predlagači zakona ističu da „Bela ćao” nije izraz niti jedne političke stranke, već da se, naprotiv, sve demokratske političke snage mogu jednako prepoznati u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pjesmu.

Međutim, prijedlog zakona već je izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pjesma „Bela ćao” partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Ranijih godina, podsjeća list, stranke desne orijentacije polemizirale su o ispravnosti proslave Dana oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, a lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini je čak bojkotovao proslavu 25. aprila i to javno saopštio, prenosi Tanjug.

„Bela ćao” je najpoznatija italijanska pjesma i postala je simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim delovima svijeta.

Prvi pisani trag o izvođenju pjesme „Bela ćao” datira iz 1919. godine kada je izvjesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pjesmu svirajući na fisharmonici.