Nova Vlada Izraela bez Netanjahua

JERUSALIM – Mandatar za sastav nove izraelske vlade, vođa partije centra „Ima budućnosti” (Ješ atid), Jair Lapid objavio je kasno večeras da je uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju nakon čitavog niza sastanaka sa liderima stranaka koje se protive dosadašnjem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

Lapid je o tome obavijestio predsjednika Izraela, Ruvena Rivlina oko pola sata priije isteka mandata koji mu je povjeren početkom maja.

„Nakon intenzivnog rada u korist građana Izraela i dvije godine političke krize, predsjedavajući „Ješ atida” obavijestio je predsjednika Rivlina da je uspeo u formiranju vlade”, navedeno je u saopštenju Lapidove stranke.

U poruci poslanoj u predsjednički kabinet piše da je Lapid počastvovan što može da obavijesti predsjednika da je uspeo u formiranju vlade, prenijeli su izraelski mediji.

Takođe je navedeno da će prvi premijer u rotacionoj vladi biti vođa desničarske stranke „Jamina” (Desno), Naftali Benet.

Formiranje vlade promjene, kako su je nazvali novinari, potencijalno znači kraj dugogodišnje vladavine premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Beta.

On je na toj funkciji bio uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Dramatična objava Lapida i njegovog koalicionog partnera Beneta znači i da su spriječeni peti uzastopni izbori u Izraelu za nešto više od dvije godine, navodi Asošiejted pres.