EU kreira digitalni novčanik za svih 27 zemalja članica

Evropska unija (EU) treba da objavi danas planove za uvođenje digitalnog novčanika širom 27-članog bloka, nakon zahtjeva država članica da nađu način za siguran pristup građana javnim i privatnim uslugama na mreži, piše Fajnenšel Tajms (FT).

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti siguran pristup nizu privatnih i javnih usluga pomoću jedinstvene onlajn identifikacije, navodi se u članku britanskog dnevnog lista, a prenosi Tanjug.

Digitalni novčanik će osigurati čuvanje podataka o plaćanjima i lozinke i omogućiti građanima iz svih 27 zemalja članica da se prijave na web siteove lokalnih vlasti ili da plaćaju račune za komunalne usluge koristeći prepoznati identitet, dodaje FT pozivajući se na ljude koji su direktno uključeni u ove planove.

Pored ostalih metoda, aplikaciji će širom EU moći da se pristupi putem skeniranja otiska prsta ili mrežnjače, a služiti će i kao sef u kojem korisnici mogu da čuvaju lična službena dokumenta poput vozačke dozvole i drugo.

Zvaničnici EU sprovesti će strukturno razdvajanje kako bi spriječili kompanije koje pristupaju korisničkim podacima da koriste novčanik za bilo koje druge komercijalne aktivnosti, kao što je marketing novih proizvoda.

Brisel na ovom projektu aktivno učestvuje u pregovorima sa državama članicama radi davanja smjernica o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude potpuno operativan za otprilike godinu dana, piše Fajnenšel Tajms.

Ostavite komentar