”EU nije odobrila ruski Sputnik V zbog pritiska odozgo”

Ruska vakcina Sputnik V za Covid-19 još uvijek nije registrovana u Europskoj uniji, zbog političkog pritiska, koji dolazi od strane čelnika bloka. To je rekao Sergej Nariškin, šef državne vanjske obavještajne službe (SVR).

U gostovanju na nacionalnoj televiziji, glavni ruski špijun rekao je da Europska agencija za lijekove (EMA) “odugovlači” zbog uticaja koji dolazi s vrha EU, a ne zbog istinske znanstvene zabrinutosti.

“Ne želim kriviti stručnjake Europske agencije za lijekove”, rekao je Nariškin. “Ali pouzdano znamo da je ovo odugovlačenje povezano sa signalima koji dolaze od strane čelnika Europske unije.”

EMA već neko vrijeme proučava Sputnik V i započela je službenu provjeru vakcine. Međutim, regulator polako donosi odluku, unatoč objavljenim istraživanjima koja pokazuju kako je vakcina jednako dobro ili bolje od registriranih EU cjepiva. Ruski fond za izravna ulaganja, koji je financirao razvoj Sputnika V, tvrdi da su istraživanja pokazala učinkovitost do 97,6 % u onome što je nazvao “studijom iz stvarnog svijeta.” Procjena objavljena u britanskom medicinskom časopisu The Lancet pokazala je efikasnost od 91,6 %.

Najnovije optužbe dolaze dan nakon što je Nariškin tvrdio da EU priprema kampanju novih kleveta i optužbi protiv Rusije, rekavši pritom da Bruxelles želi optužiti Moskvu za poticanje pokreta protiv cijepljenja u inozemstvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da vanjski interes za Sputnik V raste, unatoč onome što je nazvao “namjernom diskreditacijom” i “izravnim izmišljotinama,” usmjerenim protiv ruskih vakcina.