Flaša vina stigla iz svemira: Cijena milion $ a okus potpuno drugačiji!

Prije dvadesetak godina određeni grozdovi su pretvoreni u dobar merlot, što ne bi bilo ništa neobično da u novembru 2019. boce nisu lansirane u svemir.

Stvar je u tome da se alkoholno piće na Internacionalnoj stanici našlo iz naučnih razloga, a ne da bi bilo popijeno, pa su se naučnici bavili uticajem svemirske radijacije i bestežinskog stanja na proces sazrijevanja vina. Iza projekta stoji startap Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, a eksperti iz ove kompanije se nadaju novim vrstama vina koje će nastati iz onoga što se saznalo tokom „svemirskog eksperimenta.“

Ovo „svemirsko vino“ – dvadeset boca Pétrus merlota iz 2000. godine, obično košta pest hiljada dolara po flaši. Budući da je piće provelo 438 dana na Internacionalnoj svemirskoj stanici, cijena je porasla. Naime, 4. maja je najavljena aukcija kuće Christie, na kojoj će jedna od boca biti prodata za čitavih milion dolara.

Vino se na Zemlju vratilo 14. januara 2021, uz pomoć letjelice SpaceX Dragon, a poznavaoci su ga probali već u martu. Tom prilikom se utvrdilo da vino ima drugačiji ukus od svojih zemaljskih rođaka , budući da je 12 eksperata primijetilo veliku razliku. Radi se o tome da se razlikuje po boji i aromi, ali i ukusu, jer se ima utisak da je vrijeme provedeno u svemiru ubrzalo sazrijevanje.