Nova opcija na Twitteru – sprječava se nasilje i vrijeđanje

Twitter pokušava da smanji nasilje na društvenoj mreži tako što će korisnicima tražiti da pregledaju i urade reviziju odgovora koji su željeli da pošalju.

Twitter je u srijedu objavio da je uveo opciju revizije nalozima na engleskom jeziku koji koriste Twitter na Apple-u i Androidu.

“Kad rasprave postanu užarene, kažete stvari koje možda i ne mislite. Kako bismo vam omogućili da preispitate odgovor, uvodimo opciju koja vam daje mogućnost revizije odgovora prije objave ako je rječnik koji se koristi uvrjedljiv“, rekli su još prošle godine čelni ljudi Twittera.

Korisnik Twittera će morati da uradi reviziju odgovora ako je, poruku koju je htio poslati, Twitter ocijenio kao potencijalno uvredljivu, poput psovke ili uvredljive primjedbe.

Nakon godinu dana eksperimentiranja, iz Twittera tvrde da će ovo biti korisno.

“Na početku testiranja korisnici su ponekad nepotrebno dobivali zahtjeve jer algoritmi nisu mogli uhvatiti nijanse u razgovorima i nisu mogli razlikovati uvrjedljivu opasku od sarkazma i prijateljskog ‘zezanja’. Analizirali smo rezultate, prikupili povratne informacije od javnosti i radili na rješavanju naših grešaka, uključujući nedosljednosti u otkrivanju“, objavili su u Twitteru.

Podaci pokazuju da je 34% korisnika uradilo reviziju svog odgovora ili se odlučilo da uopšte ne pošalje odgovor.

Nakon što su jednom dobili upita da urade reviziju, korisnici su u prosjeku slali 11% manje uvredljivih odgovora.