Google TV-u uskoro na Android tabletima

Google preuređuje svoj interfejs za Android tablete onim što naziva Entertainment Space.

Olakšan pristup sadržajima

Interfejs nudi brzi pristup filmovima, emisijama, igrama i knjigama u Play Store-u. Entertainment Space će biti dostupan za Walmart-ove Onn tablete kasnije ovog mjeseca, uz lansiranje za postojeće i nove tablete kompanije Lenovo, Sharp i drugih proizvođača. Google je rekao da je novi interfejs „dizajniran da vam pomogne da uštedite vrijeme i izbjegnete prebacivanje između aplikacija putem jednostavnih kartica Watch, Games i Read koje pružaju prilagođeni doživljaj sadržaja“.

Entertainment Space djeluje kao svojevrsni launchpad i nadovezuje se na ideju početnog ekrana. Postoji tab Watch, koja vam omogućava da se prebacujete između usluga strimovanja, pronađete sadržaj za gledanje na Google TV-u i pregledate preporučene YouTube video snimke. Ispod toga nalazi se red Continue Watching row koji ćete možda prepoznati ako trenutno koristite novi Chromecast sa Google TV-om. Napuniti će se bilo kojim sadržajem koji ste gledali, tako da možete da nastavite tamo gdje ste stali. Tab Games radi slično, sa pinovanim najčešće igranim naslovima na vrhu za lak pristup.

Tab Read integriše se direktno sa Google Play knjigama. Prema Google-u, upotreba Android tableta narasla je za 30%, što je zanimljivo s obzirom na to da izgleda da ove najnovije vesti daju prioritet srednjim i nižim Android tabletima koji su dugo prožimali tržište.

Svjetski udio na tržištu tableta i dalje favorizuje Apple iPad i Samsungove tablete. Međutim, zabilježen je blagi rast među kompanijama Lenovo, Amazon i drugim proizvođačima koji nude tablete srednje i niže klase. Android tablet kao koncept još uvijek se bori da nađe svoje uporište.

Uz Entertainment Space, Google bi mogao imati malo sreće u stvaranju one-stop content prodavnice za one koji kupuju jeftine Android tablete.

Izvor: Gizmodo