Robot pas na ulicama New Yorka izazvao javni protest građana i osude političara

Nakon kritika zbog agresivne policijske taktike, Uprava policije u američkom New Yorku je raskinula ugovor sa Boston Dinamics-om u iznosu od 94.000 dolara za zakup robotskog “Digidoga”. Taj robot u ulozi policijskog psa, trebalo je služi za upotrebu u patrolama i istragama, potvrđeno je CNET-u.

Policija je zakupilla robota još 2020. godine u okviru probe nove generacije robotske policijske opreme. Opremljen kamerama, svjetlima i senzorima, okretni robot koristi vještačku inteligenciju za navigaciju u složenim okruženjima, a čak je korišten za sigurnu dostavu hrane taocima u oktobru.

“Možemo ga poslati u potpuni mrak i steći ideju o tome šta se događa unutra”, rekao je Deepu John, iz Jedinice za tehničku pomoć New York policije, u intervjuu prošle godine. U ostalim slučajevima upotrebe, robot Boston Dinamics-a pokazao se sposobnim da obavlja muške zadatke poput skupljanja smeća i pranja veša, mapiranje proizvodnih pogona za Ford, i pomoć istraživačima u sigurnom istraživanju mina.

Međutim, robot, kojem su službenici organa reda dali nadimak Digidog, u februaru je izazvao kritike visokog profila, uključujući i kongresmenku Aleksandriju Ocasio-Cortez, koja je na Twiter-u sugerisala da predstavlja preagresivnu policijsku taktiku usmjerenu na siromašne i nedovoljno opslužene zajednice.

Nekoliko sati kasnije, zvanični Twitter nalog NYPD-a objavio je na Twitter-u da odjeljenje koristi robote u situacijama kao taoci i incidentima hazmata od 1970-ih. “Ovaj model robota se testira kako bi se procijenile njegove mogućnosti u odnosu na druge modele koje koriste naša služba za hitne slučajeve i Bomb Skuad”, objavio je nalog lokalne policije.

Reakcija je nastavila da raste u aprilu nakon što je Digidog postavljen u javnoj stambenoj zgradi na Menhetnu, a kritičari među kojima je i gradonačelnik New Yorka Bil DeBlasio rekli su novinarima da grad treba da “preispita jednačinu” ako je prisustvo Digidoga u istragama uznemirujuće. Od 22. aprila, Digidogovi dani su bar za neko vreme odbrojanil.