Koristite Android telefon: Odmah ga resetujte!

Iako to može izgledati kao sumnjivo jednostavan savjet, isključivanje i ponovno uključivanje Android telefona svakog dana može donijeti stvarne koristi načinu rada uređaja. Ako imate Android uređaj, odmah resetujte telefon ili tablet.

Kao što je objašnjeno u postu Android Central-a, ako ste primijetili da je vaš telefon odjednom počeo da radi usporeno, ono što može da vam pomogne je dobar, staromodni reset. Neke Android aplikacije moraju da imaju dio ili cijeli program pokrenut u pozadini, da bi ostale povezane.

Neke od ovih aplikacija su dizajnirane tako da mogu posebno da rade sa verzijom Androida koju koristite, pa čak i sa brendom vašeg telefona. Iako Google naporno radi na tome da aplikacije nastave da rade u više verzija, problemi mogu nastati kada se aplikacija neko vrijeme nije ažurirala, ali se i dalje koristi.

To može dovesti do “memory leak”- pojave kada se memorijom ne upravlja pravilno, a pa se ne oslobađa ni ona koja se više ne koristi. Ako aplikacija koju ste instalirali na uređaju uzrokuje „curenje memorije“, ovaj problem neće biti u potpunosti riješen ukoliko se program ne ukloni ili ne instalira ispravka.

Srećom, ovaj problem možete ublažiti jednostavnim ponovnim pokretanjem telefona svakog dana. Kada se Android telefon ponovo uključi i isključi, on prisiljava sve što radi u pozadini da se ponovo pokrene.

Ovo pomaže da se preseli bilo koji VRAM koji je vaš GPU koristio, kao i oslobađanje memorije iz bilo kojih problematičnih aplikacija. Ako ne znate tačno koja aplikacija usporava vaš uređaj, ulazak u podešavanja i isključivanje aplikacija koje rade u pozadini mogu nanijeti više štete nego koristi – jer neki moraju raditi u pozadini. Najjednostavnija stvar koju možete učiniti da biste pomogli da vaš uređaj radi glatko je da ga svakodnevno ponovo pokrenete.

Izvor: Express