Dron od ananasa: Realnost koja će postati karakteristika budućnosti!

Dronovi se mogu izrađivati od svega i svačega… ipak, ovdje imamo jedan neobičan primjer.

Istraživači u Maleziji koji žele da smanje poljoprivredni otpad, nedavno su otkrili da lišće ananasa koje se obično odbacuje nakon berbe sadrži jaka vlakna koja su savršena za stvaranje okvira za dronove.

Profesor Mohamed Tarik Hamid Sultan, sa malezijskog Univerziteta Putra, izjavio je za Rojters kako ovi dronovi imaju bolju proporciju parametara masa-čvrstina, u odnosu na one koji sadrže sintetička vlakna, dodajući da upotreba bio-kompozitnih materijala omogućava jeftinije i lakše bespilotne letjelice.

Ukoliko se dron sruši ili izađe iz vidokruga i “nestane”, nije problem – za nekoliko sedmica, biće razgrađen, a ujedno će napraviti i manje štete za okolinu od običnih dronova koji imaju identičnu sudbinu, prenosi PC Chip.

Kada je ovaj projekt započet prije tri godine, u regionu od 40 kilometara oko Kuala Lumpura, tamošnji farmeri su ponekad spaljivali lišće ananasa na kraju godišnje berbe, što je uzrokovalo zagađenje zraka.

Pretvaranjem lišća u materijal koji može da se iskoristi, otpad će biti smanjen, a istovremeno će i manje štetnih gasova ući u atmosferu.

Ostavite komentar