Amerikanci prelaze na Telegram: Aplikacija u četiri dana dobila pola miliona korisnika

Više od pola miliona Amerikanaca preuzelo je aplikaciju Telegram za samo četiri dana, nakon gašenja naloga Donalda Trampa na Twitteru i uklanjanja aplikacije Parler. Telegram je tako postao druga najtraženija aplikacija u Americi jer Amerikanci traže alternativu velikim korporativnim društvenim mrežama.

Tako je Telegram počeo da koristi i sin američkog predsjednika, Donald Tramp junior, kao i njegova saradnica, nekadašnja tužiteljica Sidni Pauel, piše britanski Telegraf.

Britanski list navodi da je Telegram, društvena mreža i servis za sigurnu razmjenu poruka, koja je nastala u Rusiji, preuzeta 545.000 puta u periodu između srede 6. januara i nedelje 9. januara, tri puta više nego u istom periodu prethodne sedmice.

Telegram, inače, ima napredne sigurnosne opcije, kao što su samouništavajuće poruke i omogućava korisnicima privatnost, pa je postao tražena alternativa Twitteru i Faceboku, koje mnogi optužuju za cenzuru i kršenje privatnosti.

Kako navodi „NYT“, masovni egzodus Amerikanaca ka drugim društvenim mrežama uslijedio je jer je njih teže kontrolisati nego tradicionalne, kao što su Facebook ili Twitter, ali i zbog politike kažnjavanja korisnika koju sprovode poznate društvene mreže.

Britanski list navodi da Telegram u isto vreme omogućava sigurnu razmjenu poruka, kao na primjer „WhatsApp“, čija je privatnost sada dovedena u pitanje, ali istovremeno daje mogućnost pravljenja kanala kojima se može obraćati korisnicima, te javnih chatova, koje može da prati i do 200.000 korisnika.

Telegram je uz posljednja 72 sata dobio 25 miliona novih korisnika, rekao je osnivač Telegrama Pavel Durov.

„U prvoj sedmici januara, Telegram je prešao 500 miliona aktivnih korisnika mjesečno“, naveo je Durov na svom Telegram kanalu, prenio je AFP.

Objasnio je da je 38 posto novih korisnika došlo iz Azije, 27 iz Evrope, 21 iz Latinske Amerike, 8 posto sa Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike.