U Blagaju uginuo jedini bjeloglavi sup u BiH!

Jedini preostali bjeloglavi sup u Bosni i Hercegovini, nazvan Luka, uginuo je u Eko centru Blagaj.

Riječ je o lešinaru koji je u maju prošle godine iz Olova prebačen u kavez za supove u Blagaju u kojem su o njemu dalje brinuli članovi Omladinskog kluba “Novi val”.

Poštovani, ovim putem želimo da Vas obavijestimo da je Bjeloglavi Sup Luka uginuo u Eko centru Blagaj. Bjeloglavi sup…

Posted by Eko Centar Blagaj on Tuesday, January 5, 2021

Njima su pripale i najveće zasluge za potpuni oporavak ptice koja je 5. septembra 2020. povodom međunarodnog dana lešinara bila puštena u prirodu, ali se i nakon kraćeg “izleta” vratila u Blagaj te i dalje boravila u istom kavezu.

U tom periodu zabilježeni su i epileptični napadi u trajanju od sedam dana, nakon čega je u saradnji s Veterinarskom stanicom Mostar, Fondacijom za zaštitu grabljivica i veterinarima iz Srbije, ptica uspješno oporavljena.

Luka 🖐

Posted by Eko Centar Blagaj on Thursday, October 8, 2020

Fondacija za zaštitu grabljivica u međuvremenu je pokrenula inicijativu za transport Luke u Srbiju, a trenutno je u toku izrada dodatne dokumentacije, na osnovu koje bi se uginula jedinka prebacila u zemlju svog porijekla, a s ciljem patoloških i toksikoloških analiza.

O ovom slučaju obavještena su Policijska uprava Buna, Veterinarska stanica Mostar i Federalni inspektor zaštite prirode. U Eko centru Blagaj danas nisu mogli pretpostaviti šta je stvarni uzrok smrti ptice, zahvalivši svima koji su pomagali tokom procesa rehabilitacije i nedavnog puštanja ove ugrožene vrste.

Kurir.rs/Avaz.ba/Anadolija