Njemačkoj prijeti kriza: Nezaposlenost i bankrot postaju realnost a vlasti hrle ka novom zaključavanju!

Vjerovatno produženje njemačkog nacionalnog zaključavanja navodno će imati veliki negativan uticaj na ekonomiju zemlje, pretvarajući 2021. u godinu ekonomske frustracije.

S obzirom na to da je stopa zaraze Covida-19 i dalje visoka, njemačke vlasti će vjerovatno produžiti trenutnu nacionalnu blokadu i poslije 10. januara. Berlin je uveo društvena ograničenja širom zemlje prije Božića, što je podrazumijevalo zatvaranje restorana i većine prodavnica.

Ako mjere ostanu na snazi, zemlja će se suočiti sa talasom bankrota, kao i sa sve većom nezaposlenošću, kako tvrde stručnjaci.

“Ako preduzeća bankrotiraju, tada kratkoročne isplate radnicima neće pomoći u slučaju nezaposlenosti za koju se očekuje da će porasti”, rekao je u predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIV Berlin) Marcel Fratzscher.

Fratzscher očekuje da će neke kompanije otpustiti radnike i propasti bez otvaranja novih radnih mjesta u bliskoj budućnosti. Očekuje se da će se njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak sastati sa državnim premijerima. Čelnici bi trebalo da odluče da li će produžiti ograničenja koja su uvedena početkom decembra.

„Svaka odluka donijeta u korist zdravstvene zaštite postaje štetna za ostale sektore“, rekao je Armin Laschet, ministar-predsjednik Sjeverne Rajne-Vestfalije, ističući važnost odmjeravanja svih prednosti i nedostataka.