Pandemija je u Zoomu: Virus će nestati ali će Zoom ostati!

Tokom pandemije koronavirusa popularnost aplikacije za video konferencije Zoom značajno je porasla, sa 10 miliona dnevnih korisnika u decembru 2019. na 300 miliona u aprilu 2020.

Samo od januara do aprila, na toj platformi je bilo dvije hiljade milijardi minuta video poziva.

Zahvaljujući Zoom-u, poslovanje je moglo da se nastavi i tokom pandemije i mjera zatvaranja, ali aplikacija je također postala posrednik u održavanju sastanaka vlada, kulinarskih kurseva, umjetničkih radionica, treninga i božičnih zabava.

U konkurenciji Applea, Googlea, Microsofta i Facebooka, Zoom je dospio na vrh, a razlog je njegova pristupačnost, čemu bi svi tehnološki proizvodi trebalo da teže, piše britanski list Indipendent.

Zoom je besplatan za razliku od Apple aplikacije Fejstajm (FaceTime) koju mogu da koriste samo vlasnici skupih Appkle proizvoda. Također Zoom ne zahtjeva da korisnik ima nalog, kao što je slučaj sa aplikacijom Google mit (Google Meet).

Facebook se ne koristi za posao, a WhatsApp, aplikacija u vlasništvu Facebook, nije napravljena za korištenje na kompjuteru. U odnosu na Microsoft aplikaciju Skype, Zoom je lakši za korištenje, posebno za one koji nisu vješti s kompjuterima.

Svi ti faktori učinili su Zoom veoma popularnim, iako njegov put ka vrhu nije išao bez problema.

Praveći aplikaciju jednostavnom za korištenje postalo je mač sa dvije oštrice – napadači-hakeri su mogli lako da nađu online sastanke na Zoom-u i da slušaju, pa čak i ometaju učesnike.

Zato su britanska Agencija za borbu protiv kriminala i američki Federalni istražni biro izdali su upozorenja i savjete za sigurne video pozive, a Zoom je uveo dodatne mjere zaštite od malicioznih pojedinaca.

Rad od kuće tokom pandemije naveo je mnoge kompanije da koriste aplikacije kao što je Zoom za dogovore sa zapolsenima. Taj trend će se vjerovatno nastaviti 2021. godine, a i duže – smatra profesor na Harvardskoj poslovnoj školi Raj Čaudri, stručnjak za praksu rada na daljinu.

Popularnost ovog softvera za video pozive će možda oslabiti kada pandemija prođe jer vrijednost njegovih akcija je opala kada je napravljena vakcina protiv koronavirusa.

“Ipak, Zoom je napravljen za ovaj trenutak i dalje. Imamo platformu koja podržava ono što je svetu potrebno danas, sutra i daleko u budućnosti”, izjavio je za Indipendent direktor Zoom-a u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj Fil Peri.

Zoom bi mogao da ima ozbiljnu konkurenciju prije svega Microsoftove aplikacije Tims (Teams), namijenjene komunikaciji prijatelja i porodice, i za poslovne svrhe.

Ta aplikacija već raste: od 44 miliona dnevnih korisnika u martu 2020, na 115 miliona u oktobru. Ako je pandemija nešto pokazala, to je da je budućnost nesigurna, ali Zoom je za sada u prednosti, piše britanski list.