Sve se može kad se hoće: EU potpisala trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom

BRISEL – Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel u ime EU potpisali su Sporazum o trgovini i saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom (Velika Britanija i Severna Irska), koji će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.

„U pitanju je pošten i uravnotežen sporazum koji u potpunosti štiti temeljne interese Evropske unije i stvara stabilnost i predvidljivost za građane i kompanije”, poručio je Mišel.

Istom prilikom EU strana potpisala je i Sporazum o sigurnosnim procedurama u razmjeni i zaštiti poverljivih informacija sa Ujednjenim Kraljevstvom, kao i Sporazum o Atomskoj energetskoj zajednici.

Nakon potpisa u Briselu, sva tri dokumenta, u dvije kopije, idu u London, gdje će ih potpisati britanski premijer Boris Džonson.

Po jedna kopija potpisanih sporazuma držati će se u Londonu i Briselu.

Sporazum o trgovini i saradnji podrazumjeva zajedničke standarde kada je riječ o pravima radnika, ali i mnogim socijalnim, ekološkim i poreskim obavezama, kao i poštenu konkurenciju u obalsti državne pomoći.

Međusobni sporovi će biti rešavani arbitražnim sistemom, uvode se provjere za robu koja se kreće između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, prestaje i bezvizno kretanje ljudi između dvije strane, a profesionalne kvalifikacije se neće autimatski priznavati.

Velika Britanija više neće učestvovati u Europolu ili Eurodžastu i izgubiti će pristup Šengenskom informacionom sistemu.

Do formalnog potpisivanja sporazuma koji uređuju buduće odnose EU i Velike Britanije, nakon tranzicionog perioda koji se završava 31. decembra 2020. godine, dolazi nakon što su zemlje članice EU 27 jučer pisanom procedurom odobrile dokument dogovoren 24. decembra.

Evropska komisija je zbog kratkih rokova i nemogućnosti Evropskog parlamenta da do isteka tranzicionog perioda da svoj glas o Sporazumu sa Velikom Britnijom predložila njegovu privremnu primjenu do 28. februara 2021. godine.

Evropski parlament bi o Sporazumu o trgovini i i saradnji EU i Velike Britanije trebalo da glasa početkom 2021. godine

Kao posljednji korak na strani EU, Savjet EU mora da usvoji odluku o zaključenju Sporazuma, prenosi Tanjug.