Talijani doniraju pice i kafu: 16 miliona ljudi već na granici siromaštva

Dvije nevladine organizacije iz Napulja u saradnji sa vlasnicima lokalnih picerija organizovale su beslatnu podjelu pice, oko 500 dnevno, porodicama koje su zbog pandemije došle u naročito tešku situaciju, piše onlajn novina “Panpejdž”.

Đanfranko Vursberg, predsjednik “Aszdoka”, jedne od organizacija koja je pokrenula incijativu, kaže da “sa solidarnšću pokušavaju da unesu malo topline u kuće onih koji zbog pandemije često nemaju dovoljno za hranu”. 

Još u prvom talasu pandemije organizovali smo nešto slično, sa hljebom, i ta akcija i dalje traje. Svaki dan podijelimo za 300 porodica besplatnu štrucu hljeba, zahvaljujući donacijama pojedinaca i vlasnika raznih firmi koji su se uključili u akciju. Za nas Napolitance pica Margerita je simbol sreće“, kaže Vursberg. Predsjednik druge nevladine organizacije, “Drugi Napulj”, Antonio Lučidi kaže da su motivisani činjenicom da u brojnim napolitanskim porodicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, jer su, zbog pandemije korona virusa, izgubili posao i ostali bez primanja.

U Napulju se njeguje višedecenijska tradicija solidarnosti sa onima “koji nemaju”, zvana “kafe sospezo”, a sastoji se u tome da mušterija u baru plati svoju, ali i ostavi novac za još jednu kafu onome ko nema novca da je plati.

 U Italiji, prema računici statističkog instituta, više od šest posto porodica živi u apsolutnom siromaštvu, a 16 miliona Italijana su na granici siromaštva.

Autor: Tanjug