Britanci i Rusi zajedničkim snagama protiv virusa!

Britanski i ruski naučnici odlučili su da testiraju da li kombinacija vakcine koju proizvode Astrazeneka/Oksford i vakcine “Sputnjik V” mogu da pruže bolju zaštitu nego dvije doze iste vakcine.

Testiranje će početi do kraja godine, najavio je još u petak Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine “Sputnjik V” od strane ruskog instituta Gamaleja. 

I kompanija Astrazeneka saopštila je da razmatra kako bi kombinacija različitih vakcina mogla da bude efikasna i da će uskoro početi istraživanja zajedno sa institutom Gamaleja. 

Poput vakcine Okford/Astrazeneca, ruska vakcina “Sputnjik V” zasnovana je na modifikovanoj verziji adenovirusa, odnosno virusa prehlade, koji se modifikuje tako da nosi genetska uputstva za stvaranje proteina spiralnog virusa korona virusa, koji prenosi u ćelije čovjeka. 

Proizvedeni protein korona virusa tada pokreće imuni odgovor koji štiti od Covida19, međutim potencijalni problem sa tom vakcinom je što, ako je imuni sistem ranije sreo tip adenovirusa koji se koristi u vakcini, može da ga uništi prije nego što vakcina pokrene imuni odgovor. 

Kako se navodi, mješanje i podudaranje različitih vakcina može da pruži rešenje, a za razliku od oksfordske vakcine koja koristi adenovirus šimpanze, ruska vakcina koristi dva različita adenovirusa kako bi podstakla jači i dugoročniji imuni odgovor.

Autor: Tanjug