Nakon 70 godina IKEA više ne printa kataloge: Prelazimo 100% na internet!

Švedski lanac trgovina namještaja Ikea odlučio je nakon 70 godina prestati izdavati katalog, jednu od najvećih godišnjih publikacija u svijetu, budući da se kupci sve više okreću internetu, objavila je u ponedjeljak ta kompanija.

Ikein katalog izlazio je 70 godina, a najvišu tiražu dostigao je 2016. godine, kada je u kućama i Ikeinim trgovinama na više od 50 tržišta podijeljeno više od 200 miliona primjeraka.

Njegovo prvo izdanje imalo je ukupno 285 hiljada primjeraka i distribuirano je na jugu Švedske. Posljednje izdanje, od ove godine, štampano je u 40 miliona primjeraka.

Takav potez u sklopu je nastojanja kompanije na jačanju digitalnog poslovanja, tim više što potrošači sve više traže inspiraciju na internetu, a isto tako i sve više kupuju putem interneta.

U 12 mjeseci do kraja augusta IKEA-ina online prodaja skočila je za 45 posto.

“Broj primjeraka je padao, no vidjeli smo i da ljudi puno više koriste našu web stranicu, aplikacije i društvene medije.

Katalog je sve više gubio na važnosti”, izjavio je Konrad Gruss, izvršni direktor u davatelju franšize Inter IKEA Systemsu, odjelu vlasnika brenda Inter IKEA Groupa.

Ostavite komentar