Facebook: Šizofrničari objavljuju slike manjih dimenzija a oni kojima se mijenja raspoloženje vole plavu više od žute boje!

Nova studija ukazuje na to da bi Facebook postovi mogli da budu prvi signali za to da će korisnik razviti neki mentalni poremećaj.

Rezultati studije su bazirani na algoritmima mašinskog učenja koji su u vezi sa „lingvističkim otiskom“ korisnika, a prikupljenim podacima su se bavili eksperti kompanije IBM.

Tom prilikom je utvrđeno da oni koji će dobiti neki poremećaj lakše koriste psovke, te riječi koje imaju negativnu emotivnu vrijednost. Riječi koje su se koristile u okviru Facebook postova, te direktnih poruka, otpremane su u Linguistic Inquiry Word Count, a pored tekstualnih analizirani su i drugi sadržaji.

Utvrđeno je da korisnici koji žive sa šizofrenijom postavljaju fotografije koje su manjih dimenzija od onih koje biraju oni koji nemaju ovu bolest, te da oni koji pate od poremećaja raspoloženja biraju slike koje imaju više plave, a manje žute boje.

Istraživanje je dio relativno novog polja u psihijatriji, a radi se o dijelu koji se bavi komunikacijom na društvenim mrežama.

Očekuje se da ove analize omoguće ranije i preciznije dijagnoze. U istraživanju je učestvovalo 223 ispitanika, a analizirano je 3,4 miliona poruka koje su razmjenjivane na Facebooku, te 140 hiljada slika. Među učesnicima se našlo 79 onih koji žive sa šizofrenijom, 74 onih koji pate od afektivnih poremećaja, te 70 onih koji nemaju nikakvih poteškoća.

Izvor: New York Post