Kinezi bi svojom tehnologijom mogli promijeniti selfie

Tehnološke kompanije posljednjih godina eksperimentišu sa kamerama za snimanje selfija, a čini se kako još nemamo savršeno rješenje koje bi nam omogućilo jednostavno snimanje fotografija s prednjom kamerom koja ne bi smetala prikazu na ekranu, odnosno ne bi bila smještena u vidljivoj rupici na ekranu ili nekakvom hardverskom urezu tj. zubu.

Neka dosadašnja rešenja uključivala su pop-up ili čak rotirajuću kameru, no iako zanimljiva, ona se čine prekomplikovanim. Budućnost bi vjerovatno mogla da bude kamera smještena ispod ekrana, ali na to ćemo ipak morati još malo da sačekamo, dok se tehnologija ne usavrši.

Jednu od zanimljivih, no pitanje je koliko praktičnih tehnologija, osmislili su u Oppu. Kineskoj kompaniji eksperimentisanje s naprednom tehnologijom nije strano te, osim što su već predstavili smartphone s pop-up kamerom, nedavno su prikazali i koncept telefona čiji se ekran može da se zarotira.

Prema patentu koji su prijavili – i koji mogu, ali i ne moraju razviti i pretvoriti u stvaran proizvod, inženjeri Oppa došli su na ideju da postave zadnje kamere u poseban modul koji se može izvaditi iz telefona.

Patent otkriva dvije kamere smještene u modul koji ima ulaz za USB-C, vlastitu bateriju i podršku za NFC, WiFi i bluetooth. koji se mogu izvaditi iz telefona. Umjesto prednje kamere, za fotografiranje selfija i video-razgovore trebalo bi da se koristi zadnja kamera. Dovoljno je samo izvaditi modul kamera iz kućišta telefona i krenuti sa fotografisanjem ili snimanjem.

Naravno, možemo pretpostaviti da će se ono što snima kamera prikazivati na ekranu telefona. Iako bi takav način korištenja kamere mogao da otvori neke nove mogućnosti snimanja i fotografisanja, ne čini se baš praktičnim jer bi korisnici, umjesto nekoliko brzih dodira po ekranu, za snimanje selfija trebalo prvo da okrenu telefon, izvade taj modul i da ga namjeste za fotografisanje.

b92

Ostavite komentar