MRAČNI JAPAN: U oktobru više osoba izvršilo SAMOUBISTVO nego što ih je umrlo od KORONE u toku godine

Državna statistika u Japanu pokazala je da su samoubistva u oktobru odnijela više života u ovoj zemlji, nego korona virus tokom cijele godine.

Broj počinjenih samoubistava u Japanu prošlog mjeseca iznosio je 2.153, prema podacima japanske nacionalne policijske agencije. S druge strane, ukupan broj preminulih od posljedica korona virusa iznosi 2.087 od početka pandemije u Japanu.

Psiholozi i psihoterapeuti su u više navrata upozoravali da bi pandemija mogla dovesti do velike krize mentalnog zdravlja. Masovna nezaposlenost, socijalna izolacija i anksioznost doveli su do povećanja samoubistava širom svijeta.

Japan je jedna od rijetkih razvijenih zemalja koje otkrivaju podatke o samoubistvima. Najnovniji nacionalni podaci Sjedinjenih Američkih Država, na primjer, datiraju iz 2018. godine.

Ipak, stručnjaci smatraju da bi podaci iz Japana mogli drugim zemljima pružiti uvid u uticaj pandemijskih mjera na mentalno zdravlje, ali i promijeniti pogled na to koje grupe stanovništva su zaista najugroženije, piše standard.co.me.

Japanski psiholozi smatraju da je u drugim zemljama zabilježen čak i veći porast broja samoubistava, s obzirom da u Japanu nisu ni zabilježene ekstremna zaključavanja usred pandemije.

standard.co.me