Ruski naučnici: Kolektivni imunitet na koronu do ljeta

Naučnici Krimskog saveznog univerziteta zaključili su da se kolektivni imunitet na korona virus može razviti do sljedećeg ljeta, izjavio je profesor tog univerziteta Vladimir Oberemok.

Foto: Pixabay

Muniver Gafarova, predavač na Univerzitetskoj medicinskoj akademiji, podsjetila je da se širenje infekcije zaustavlja kada od 50 do 60 posto stanovništva razvije imunitet na nju. Prema Oberemoku, samo tri procenta onih koji su učestvovali u studiji u avgustu ima imunitet na infekciju korona virusom. “Sada je to 15 do 20 procenata.

Možemo reći da ćemo prekoračiti potreban prag, vjerovatno, do sljedećeg ljeta”, rekao je Oberemok, dodajući da će pandemija početi da jenjava za godinu dana, nakon novih vakcina. 

“Gledajući unazad na virus SARS-CoV u periodu 2002-2003, on nije usmrtio mnogo ljudi, oko 800, ali je srodan s virusom SARS-CoV-2 koji trenutno cirkuliše. Možemo se sjetiti da su istraživanja sprovedena tada pokazala da antitijela u krvi onih koji su preživjeli ostaju najmanje godinu dana, a memorijske T-ćelije su bile tamo i do šest godina”, rekao je Oberemok. 

“Ako sledimo ovaj scenario i nadamo se da će SARS-CoV-2 biti sličan virus, imamo dobre šanse da se čovječanstvo konačno oslobodi ovog pandemijskog tereta do 2022. godine”, dodao je.

Autor: Tanjug