Island zemlja spasa za one koji ne žele virus ali za sve postoji finta

Reykjavik je izmijenio svoj program viza za rad na daljinu za građane izvan Europskog schengenskog prostora, čineći tako Island privlačnim odredištem za sve koji žele pobjeći od globalnih blokada drugog vala, ali postoji jedna ”finta.”

Prema uslovima vize, bilo koji strani državljanin kojem nije potrebna viza za ulazak na Island, moći će ostati u zemlji šest mjeseci neprekidno, uprkos tome što su granice Islanda uglavnom zatvorene. Međutim, kako biste mogli boraviti u Zemlji vatre i leda morate biti zaposleni negdje drugo, ne na Islandu, i morate dobivati platu koja uključuje brojku od šest znamenki.

“Mislim da je ideja ovoga privući profesionalce s visokom zaradom, iz Silicijske doline ili San Francisca ovdje, kako bi svoj novac trošili na Islandu, a ne tamo”, rekla je Asta Gudrun Helgadottir, članica islandske pro-izravno-demokratske Gusarske stranke i bivša članica parlamenta, za Bloomberg.

Island se svojim novim programom pridružio još nekolicini zemalja, uključujući Bermude, Barbados, Kajmanske otoke i Estoniju, koje pokušavaju namamiti ljude.

Međutim, Island je strogo usmjeren na bogataše. Zemlja zahtijeva dokaz o mjesečnoj plati od milijun islandskih kruna (7.360 američkih dolara) ili oko 88.000 američkih dolara godišnje, a podnositelji zahtjeva moraju ispunjavati uslove dopunskog zdravstvenog osiguranja. Za poređenje, Bermudi zahtijevaju nešto više od 263 dolara naknade, za one koji svoj život u karanteni žele zamijeniti ostrvskom pustolovinom.

Broj posjetilaca Islanda opao je za gotovo 80 posto kao rezultat Covida-19, čak i uprkos ljetnim mogućnostima putovanja, koja su omogućena unutar europskog schengenskog područja. To je za mnoge lokalne kompanije značilo privremenu devastaciju.

Mještani s kojima je razgovarao Bloomberg vjeruju da je vladin cilj pojačati tijek ulaganja bez gužve i bez zatezanja nacionalnog zdravstvenog sistema. Također su rekli da se nadaju kako će traženje dokaza o prihodu spriječiti privremene stanovnike u takmičenju s Islanđanima za lokalne mogućnosti zapošljavanja.

Logicno.com