Ljubičasta nije državnička boja ali jeste boja bogatih evo i zašto!

Ljubičasta boja nikada nije predstavljala kraljevstvo, carstvo ili državu.

Foto: Pixabay

Šta nije u redu sa ljubičastom koja je danas veoma popularna? I zašto nijedna zastava nema ljubičastu boju na sebi? 

Odgovor je jednostavan – ljubičasta je bila previše skupa do 1800. godine. Shodno tome, često je bila povezivana sa vlašću, moći i bogatstvom. Čak je kraljica Elizabeta I zabranila svima, osim bliskim članovima kraljevske porodice, da nose ovu boju.

Ljubičasta je bila izuzetno cjenjena zbog toga što je bila rijetka. Originalna ljubičasta je dobivana od malog morskog puža koji se jedino mogao naći na području današnjeg Libana. 

I ne samo da je bilo teško doći do boje, nego je bilo potrebno oko 10.000 morskih puževa ne bi li se napravio jedan gram ljubičaste. Iz tog razloga, samo su bogataši i kraljevske porodice mogle da priušte sebi ovu stvari u ljubičastoj boji. 

Također, ljubičasta je nerijetko predstavljala duhovnost i svetost jer su drevni vladaoci koji su je nosili bili smatrani za božanstva ili Božje izaslanike na zemlji. 

Međutim, ponekad je ova boja bila skupa čak i za one najbogatije. Rimski vladar Aurelijan, koji je vladao u 3. vijeku, nije dozvoljavao svojoj ženi da kupuje šalove i ogrtače bojene ljubičastom bojom, jer ga je to zadovoljstvo koštalo tri puta njegove težine u zlatu. 

Po nekim računicama, 350g ljubičaste boje koštalo je kao tri gomile zlata, što bi danas bilo približno cifri od 56.000 dolara.

Čak ni najbogatije zemlje nisu mogle da priušte da imaju ovu boju na zastavi. Dostupnost ljubičaste počela je oko 1856. godine, kada je engleski hemičar Vilijam Henri Perkin slučajno napravio sintetičku ljubičastu boju dok je pokušavao da napravi lijek za malariju. Od tog trenutka je krenula masovna proizvodnja ljubičaste tkanine i oni kraljevske krvi više nisu vrednovali ovu boju. Iz tog razloga, danas se može naći na nekim od zastava nastalih tek nakon 1900-tih godina.

Autor: B92