Otkazana dodjela Nobelovih nagrada

Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije covida 19, objavila je danas Nobelova fondacija.

Televizijska ceremonija ipak je predviđena, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu.

Imena dobitnika raznih Nobelovih nagrada za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju će biti objavljeni na datume koji su predviđeni između 5. i 12. oktobra iz Stokholma i Osla.

Iz norveškog Nobelovog instituta, gdje se dodjeljuje nagrada za mir, ranije su objavili da će u Oslu 10. decembra biti održana mala ceremonija u vrlo redukovanom formatu, bez banketa i velikog okupljanja.

U Stokholmu se svakog 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Šveđanina Alfreda Nobela, uručuju nagrade koje su odredili švedski odbori za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, kojoj je kasnije dodata i nagrada za ekonomiju.

“Posljednji put kad nije bilo ceremonije u Stokholmu bilo je 1944. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, mada će ove godine ipak biti virtuelna ceremonija”, rekao je za Frans pres Gustav Kelstrand, istoričar Fondacije Nobel.

Tokom Drugog svjetskog rata više nagrada nije bilo ni uručeno ni dodjeljeno iako Švedska nije učestvovala u sukobu. Nagrade iz 1944. retroaktivno su uručene 1945. godine, a 1940, 1941. i 1942. nikakva nagrada nije dodjeljena niti ceremonija održana.

Ove godine ideja je da se medalje i diplome uruče laureatima na siguran način u njihovim zemljama boravka, vjerovatno pomoću ambasadora ili univerziteta na kojima rade, navela je Fondacija Nobel.