Kako odabrati pravi Kindle za sebe

Da li razmišljate o tome da pređete sa klasičnog čitanja knjiga na digitalno? Ako je to slučaj, evo kratkog vodiča koji bi mogao da vam pomogne u tome koji e-reader, odnosno, čitač, da odaberete. Pišite nam u komentarima da li i vi imate neki e-reader, i koji smatrate najboljim.

Amazonov Kindle standardni je odabir jer se pokazao kao provjeren uređaj, a i prilično je popularan. Zapravo je bolje uzeti model Paperwhite, novije generacije, zbog veće gustine piksela (300 PPI vs. 167 PPI), odnosno slova će biti “oštrija”.

Mali problem s Kindle čitačima je to što ne podržavaju .epub, otvoreni standard za elektronske knjige koji podržava većina drugih čitača, pa je njih potrebno da konvertujete u Amazonov format .mobi, ali za to postoji besplatni softver Calibre.

Iako je Kindle sinonim za čitač elektronskih knjiga, postoje i modeli drugih proizvođača koji su mu ozbiljni konkurenti.

Tu spada poput Kobo Liber H2O – vodootporni čitač dijagonale 7 inča i gustine piksela 300 PPI, sa senzorom za rotaciju i podešavanjem topline boje pozadinskog osvjetljenja. Čitači ovog proizvođača podržavaju .epub automatski.

Čitači knjiga sa “elektronskim mastilom” (e-ink) pogodni su upravo za te posebne formate knjiga, kao što su .epub i .mobi. Tu je riječ o formatima koji nisu “fiksni”, odnosno koji nemaju unaprijed definisane stranice, gdje će tačno koji tekst i slika biti smješteni.

To čitačima elektronskih knjiga omogućava da ih reformatiraju prilikom prikaza na ekranu, npr. da povećaju slova, bez potrebe za horizontalnim ili vertikalnim skrolovanjem. Ovo je dobra stvar, jer količina prikazanog teksta na ekranu zavisi od veličine ekrana – kao da imate knjigu koja stalno mijenja dimenzije.

S druge strane, PDF je sasvim druga priča. Taj format ima unaprijed zadate dimenzije stranica, ima određeno gdje je na stranici smješten koji tekst i koja slika u kojoj veličini.

Ako je knjiga u PDF formatu predviđena za štampanje na većoj dimenziji stranice, ako je čitate na uređaju sa manjim ekranom, to znači da će sadržaj biti vrlo sitan ili ćete morati stalno da skrolujete.

Potencijal tableta kao čitača knjiga prepoznao je i Amazon, pa uz svoje e-ink čitače knjiga, nudi i tablete Fire, sa dijagonalama ekrana od 7 do 10 inča.

Također, PDF format može biti zahtjevniji za prikaz, jer su PDF datoteke po pravilu složenije, pa neke koriste više različitih fontova. Stoga, za one koji ciljaju na čitanje PDF dokumenata, tablet je vjerovatno bolji izbor, jer su dostupni sa većim dijagonalama kolor ekrana, a i imaju bolje performanse.

Glavna prednost e-ink čitača je dugotrajna baterija, jer ekran ne mora stalno da se osvježava, kao i mogućnost čitanja pod dnevnim svjetlom, pa je iskustvo čitanja prirodnije i prijatnije za oči, slično čitanju prave knjige (mada mnogi e-ink čitači imaju ugrađeno svjetlo za čitanje pod slabim svjetlom ili u mraku).

Dakle, vjerovatno bi se trebalo voditi upravo time – za čitanje PDF dokumenata uzeti tablet ili eventualno e-ink čitač većeg ekrana, a za čitanje elektronskih knjiga u formatima poput .epub, uzeti čitač elektronskih knjiga sa e-ink ekranom koji vam se uklapa u budžet.