Alexander Rahr : “Ako EU preživi do kraja godine to će biti čudo!”

Iako postoji veliki broj relevantnih tema koje će se baviti tokom šest mjeseci njemačkog predsjedavanja EU-om, koje započinje 1. jula, prvo će mjesto zauzeti ekonomski oporavak i “spas” europskog projekta koji je na dnevnom redu EU, tvrdi njemački politolog Alexander Rahr.

1. jula 2020. Njemačka je preuzela predsjedavanje Europskom unijom i stoga će biti odgovorna za utvrđivanje političkih prioriteta EU-a u sljedećih šest mjeseci. Unatoč mnogim aktuelnim pitanjima, privredni “spas” bit će u središtu političkog dnevnog reda tokom ovog predsjedavanja, rekao je njemački politolog Alexander Rahr.

“Vjerujem da će njemačko predsjedništvo već imati uspjeha ako na kraju godine Europska unija, kao privredni blok, kao ekonomska organizacija, opstane i ne napusti mjesto događaja, ali ko zna, možda postne jača?”

Prema njegovim riječima, tokom narednih šest mjeseci, EU mora “pod svaku cijenu” spasiti europski projekt i neke od zemalja članica koje su se zbog zdravstvene krize našle na rubu bankrota. Iako se na početku pandemije Angela Merkel nije htjela odazvati za pomoć ugroženoj zajednici, mogućnost bankrota eurozone natjerala je i kancelarku da se predomisli, smatra Mr. Rahr.

FOKUSIRAJTE SE NA EKONOMIJU

Dakle, Njemačka će tokom svog predsjedanja morati osigurati “drugu fazu pandemije” i oživjeti europsku privredu, ozbiljno pogođeno krizom Covid-19. tim više što će ekonomski problem biti prioritet , “neće biti dovoljno vremena” da se bavi drugim temama koje je Njemačka prije obećala: odnosi s Kinom, Rusijom, Afrikom, migrantsko pitanje, situacija s Turskom ili libijska kriza i sukob u Siriji, rekao je specijalist.

“ZAUSTAVLJANJE EKONOMSKE KATASTROFE”

Pojasnio je da je manevrski prostor EU-a u tom pogledu ograničen, jer je nestao financijski potencijal Njemačke i mnogih europskih država koje su se obično bavile “popravljanjem rupa”. “Štampanje” novca zauzvrat će samo oslabiti europsku ekonomiju, nastavlja Rahr.

“Trebamo naporne akcije, plan i solidarnost između svih europskih zemalja kako bismo učinkovito zaustavili ekonomsku katastrofu”, zaključuje Rahr, naglašavajući kako će s Njemicom Ursulom von der Leyen kao predsjednicom Europske komisije, “njemačka vizija spašavanja Europe” biti “gurnuta” u prvi plan.

logično