Ništa nije slučajno: Churchillov unuk vodi spornu kompaniju koja radi na aplikaciji za praćenje Covid 19

Komapnija koja stoji iza aplikacija za praćenje stanja Covid-19 zaslužna za ”curenje” podataka 296 elektronskih poruka, što je dovelo do ugrožavanja povjerenja između vlade i izvođača kojeg pogađa skandal!

Serco, kompanija koja stoji iza britanske nadolazeće aplikacije za praćenje Covid-19, priznala je ”curenje” podataka zbog kojeg su se saznali detaljni podaci gotovo 300 ljudi. Ali kako je uopšte dobila vladin ugovor, s obzirom na to kako bilježi rezultate?

Britanska vlada pokušava obmanuti javnost, na isti način kao što zmija kobra može šarmirati, pomoću aplikacije za praćenje.

Naša navodna svjetska sila, s relativno malim brojem stanovnika, dosad nije imala puno uspjeha u vezi ove Covid-19 krize, a broj smrtnih slučajeva sada je premašio 55.000. Ali aplikacija bi trebala sve riješiti.

Sve je testirano na ostrvu Wight i sve je bilo postavljeno da odmah krene uživo, iako je to već iza rasporeda. Jedina ”rupa na cesti” bio je problem privatnosti.

GDJE JE GREŠKA?

Britanska vlada odlučila se baviti metodologijom centralnog pohranjivanja podataka, nasuprot alternativi dopuštanja da telefoni pojedinačno arhiviraju podatke. Ta metoda pomaže vlastima u dobivanju boljeg pregleda stanja pandemije, ali sa 60 posto populacije, koliko je potrebno za preuzimanje aplikacije, kako bi ona funkcionisala, pitanje privatnosti jako je dobilo na važnosti.

Posljednjih je godina došlo do masovnog kršenja podataka, što znači da ova aplikacija ne samo da bi morala biti neprobojna u pogledu zaustavljanja podivljale pandemije, već bi se njom isto tako trebala iskupiti vlada i povratiti povjerenje kod građana.

U ovom trenutku upoznajte se sa Sercom, velikom kompanijom koja je umiješana u mnoge poslove”. Serco je uskočio kako bi osigurao ugovor o osposobljavanju, zapošljavanju i upravljanju kontakata za praćenje, naravno uz pridržavanje na prava privatnosti svih koji su u praćenje uključeni.

Ali u ovoj je ranoj fazi, kompanija je prisiljena na ponižavajuću ispriku, nakon što je slučajno podijelila adrese elektronske pošte 296 osoba koje su bile praćene.

Serco je pao na prvoj prepreci, što dovodi u sumnju uspjeh aplikacije. Ako čak ni podatke svojih vlastitih ljudi ne mogu čuvati, kako će čuvati podatke drugih? Da nije tako ozbiljno, bilo bi smiješno.

SUMNJIVA PROŠLOST

Izbor Serca u vezi vođenja ovog projekta dodatno dodaje ”so na ranu”.

Kompanija je prošlog ljeta novčano kažnjena s 19.2 milijuna funti zbog prevara i lažnog vođenja knjigovodstva preko usluge elektronskog označavanja Ministarstva pravosuđa za puštene zatvorenike, plus dodatnih 70 milijuna funti koje su platili kao naknadu. Dvojica njihovih bivših rukovodilaca također su kazneno optuženi zbog afere.

Panama Papers je otkrila dodatnu prljavštinu u vezi Sercovog dosjea. Offshore advokatska kancelarija Appleby nije htjela s njima ništa imati, budući da je Serco poznat po svojoj ”istoriji problema, neuspjesima, kobnim greškama i prekomjernog zaračunavanja”.

Serco se javio Applebyu u vezi osnivanja holding kompanije na Mauricijusu radi kupovine 49 posto firme iz Abu Dhabija. Advokati su bili sumnjičavi prema motivacijama i smatrali su da je to bijeg od poreza te nisu pristali. Kako bi potvrdili svoju odluku, pozvali su se na optužbe protiv Sercoa koje su uključivale kršenje odgovornosti u vezi postupanja s nuklearnim otpadom, manipulirajući rezultatima kako bi kompanija pokazala da ispunjava ciljeve NHS-a, prikrivanje seksualnog zlostavljanja imigranata, plus užasne izvještaje iz zatvora, kojima je kompanija upravljala na Novome Zelandu i u Australiji.

Uz sve to, kao i ostale glasine koje kruže poslovnom zajednicom, zašto je tim oportunistima uopće dopušteno da sarađuju na pitanju koje je od nacionalnog značaja i povjerenja? To je ono gdje postaje jasno koga poznajete, a ne što znate raditi.

SVE POVEZANO

Sercov izvršni direktor je Rupert Soames, unuk Winstona Churchilla i brat konzervativnog zastupnika, Nicholasa. Unatoč tvrdnjama Serco-a o tome da su ”okrenuli novi list”, Rupert je prije samo nekoliko tjedana uhvaćen u mreži laži, zbog čega su ”mainstream” mediji o tome javnost obavijestili minimalno.

Uhvaćen je kako ”tweeta” u spavaćem vozu iz Londona za Škotsku, još jedna snažno kritizirana usluga kojom je upravljao Serco.

Predefinirani arogantni stav predužeća došao je do izražaja, dok je njihova desna medijska ruka izjavila: “On žestoko brani svoju odluku da pokaže solidarnost s radnicima na liniji fronta i vjeruje da skrivanje kod kuće … nije prikladan stil vođenja”.

Te bi riječi mogle i djelovati, da se ubrzo nakon toga Soames ne fotografisao tri sata iz škotskog sjevernog grada Invernessa, na brodu kraj ušća Loch Nevisa. Saznalo se da ima tamo seosko imanje, gdje zapošljava troje radnika.

Reagujući na nove dokaze, rekao je Scotsmanu: “Svrha posjete, koja je bila u moje privatno vrijeme, bila je obavljanje bitnih razgovora za posao s kandidatima za slobodno radno mjesto upravnika rezidenata, što je vitalna uloga u takvoj udaljenoj zajednici”.

Nije li to isti zločin, koji je natjerao predstavnicu Glavne zdravstvene službe Škotske, Catherine Calderwood na ”hodanje po dasci” i davanje ostavke? Izgovor za vođenje intervjua za ne-ključnu radničku ulogu očigledno nije valjan. Škotska vlada zgrozila se nad Soamesovim putovanjem, čak i prije nego što je čula za morski obilazak njegovog imanja, dok su konzervativci u Londonu šutjeli.

Je li previsoki skok donošenje činjenice da je njegov brat dio unutarnjeg kruga konzervativaca i da je Boris Johnson, koji je gorljiv obožavatelj njegovog djeda, napisao čak i knjigu pod naslovom: “Churchillov faktor: Kako jedan čovjek napravio povijest”?

Javni se život oslanja na dojam da se stvari rade pošteno i u nedostatku pristranosti. Serco dobiva ugovor kako bi pratio građane, što ukazuje na sve samo ne na to, što opet znači ugrožena privatnost.

Britanija skače s jednog skandala do drugog i opet, obična osoba mora uzeti pravdu u svoje ruke. To je sljedeća faza noćne more za koju se čini da nikad neće završiti.

Logično

Ostavite komentar